Ενεργειακές επιθεωρήσεις σε διατηρητέα και νεοκλασικά κτήρια - Σκούρος, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία, αποτελείται από έξι κύρια μέρη. Στο πρώτο μέρος εξετάζονται οι έννοιες των διατηρητέων/νεοκλασικών κτηρίων. Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται οι κανονισμοί και οι διατάξεις που αφορούν την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων (Κ.Εν.Α.Κ και άλλες νομοθεσίες). Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες της ενεργειακής επιθεώρησης, ενώ το τέταρτο μέρος αφορά την Ελληνική νομοθεσία που διέπει τις ενεργειακές επεμβάσεις επί των διατηρητέων κτηρίων. Στο πέμπτο μέρος περιγράφονται εκτενώς οι διαδικασίες και τεχνικές ενεργειακών μετρήσεων και τα αντίστοιχα όργανα που χρησιμοποιούνται για κάθε μέτρηση. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο, προτείνονται μέτρα και προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιστορικών αυτών κτηρίων.