Αξιολόγηση του επιπέδου ασφάλειας των οδών με βάση το διεθνές πρόγραμμα iRAP - Gavriilidis, Christoforos Ioannis (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2015)
Στην παρούσα Διπλωματική Εργασία εξετάζεται μία οδός με τα χαρακτηριστικά ενός τμήματος της Ιόνιας Οδού. Το τμήμα που επιλέξαμε έχει μήκος ίσο περίπου με δώδεκα χιλιόμετρα (12 χλμ) και ανήκει στην παράκαμψη του Αγρινίου, από το Κεφαλόβρυσο μέχρι και την Επαρχιακή Οδό Αγγελόκαστρου – Αγρινίου. Στόχος της εργασίας είναι η παρουσίαση του προγράμματος κατάταξης του επιπέδου ασφάλειας των οδών βάσει του διεθνούς προγράμματος iRAP. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί βιβλιογραφική ανασκόπηση και μία σύντομη θεώρηση του προγράμματος iRAP. Έπειτα παρουσιάζεται συνοπτικά ο Έλεγχος Οδικής Ασφάλειας και γίνεται μία προσπάθεια καταγραφής των διαφορών των δύο μεθόδων. Ακολούθως παρουσιάζεται η εφαρμογή της μεθόδου στον ελλαδικό χώρο. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η περιγραφή του επιλεγμένου προς εξέταση οδικού τμήματος της Ιόνιας Οδού και η εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την αξιολόγηση του καθώς και ως προς την εφαρμοσθείσα μέθοδο. Τέλος προτείνονται λύσεις των παραπάνω προβλημάτων και επισημαίνονται προτάσεις για περεταίρω διερεύνηση.