Πρόβλεψη χρόνου επικοινωνίας παράλληλων εφαρμογών με τεχνικές μηχανικής μάθησης - Αποστολάκης, Σωτήριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών. Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων, 2015)
Ο χρόνος επικοινωνίας είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού χρόνου εκτέλεσης εφαρμογών μεγάλης κλίμακας και εξαρτάται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της αρχιτεκτονικής και του λογισμικού του συστήματος, τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής και δυσνόητα δικτυακά φαινόμενα. Η πρόβλεψη του κόστους επικοινωνίας είναι ένα ζήτημα που έχει μελετηθεί από πολλούς από διάφορες οπτικές γωνίες. Με τη δουλειά μας αποσκοπούμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια και να παρουσιάσουμε μία πρωτοποριακή προσέγγιση αυτού του θέματος. Προτείνουμε μία machine learning μεθοδολογία για την πρόβλεψη του συνολικού χρόνου επικοινωνίας παράλληλων εφαρμογών. Ορίσαμε ένα σύνολο από παραμέτρους, προερχόμενες από τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής, το μέγεθος των χρησιμοποιούμενων πόρων, την αντιστοίχηση των διεργασιών στους πυρήνες του συστήματος και την αρχιτεκτονική του δικτύου. Κατόπιν, συγκεντρώνοντας μετρήσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των χρησιμοποιούμενων παραμέτρων, με την εκτέλεση μιας απλής γενικευμένης εφαρμογής, αποκτήσαμε μία εικόνα της συμπεριφοράς του υπό εξέταση δικτύου. Ο αλγόριθμος forests of extremely randomized trees χρησιμοποιήθηκε για να προβλέψουμε τον χρόνο επικοινωνίας στηριζόμενοι στα δεδομένα επικοινωνίας που συλλέξαμε με την προηγούμενη διαδικασία. Το μοντέλο πρόβλεψης μας πετυχαίνει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην πρόβλεψη επίδοσης δύο διαφορετικών εφαρμογών για ποικίλα μεγέθη προβλήματος και ρυθμίσεις συστήματος. Επίσης, διαλέγουμε επιτυχώς τις βέλτιστες ρυθμίσεις εκτέλεσης σε ένα σενάριο λήψης αποφάσεων. Τέλος, πέρα από τις προβλέψεις, η δουλειά μας πετυχαίνει να αναγνωρίσει τα αίτια της διαφοροποίησης της επίδοσης σε δύο αρκετά διαφορετικά δίκτυα μεγάλης κλίμακας.