Μέθοδοι πρόγνωσης ζήτησης: Εφαρμογή σε παραγωγική επιχείρηση του κλάδου των ποτών - τροφίμων - Θεοδοσίου, Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ. Το θέμα της εργασίας εντάσσεται στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας και στο επιστημονικό πεδίο της κατεύθυνσης του Μηχανικού Παραγωγής. Ο αποτελεσματικός και αποδοτικός προγραμματισμός των λειτουργικών διαδικασιών σε μια επιχείρηση, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προβλέψεις της ζήτησης. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι κρίσιμες αποφάσεις που σχετίζονται με τον έλεγχο των αποθεμάτων, όπως οι ποσότητες και ο χρόνος έκδοσης των εντολών παραγγελίας ή παραγωγής, τα αποθέματα ασφάλειας και άλλα, βασίζονται σε προβλέψεις της ζήτησης, η ακρίβεια των οποίων επηρεάζει τη συνολική απόδοση ων λειτουργιών μιας επιχείρησης. Συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα του ρόλου των προβλέψεων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο γεμάτο αβεβαιότητα πλαίσιο της σημερινής αγοράς, μέσω της παρούσας διπλωματικής εργασίας επιχειρείται η παρουσίαση και ανάλυση των βασικών μεθόδων πρόβλεψης που χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την υποβοήθηση των στελεχών και συμβούλων, στις διαδικασίες λήψης κρίσιμων αποφάσεων. Ειδικότερα, παρουσιάζονται οι ποσοτικές μέθοδοι πρόβλεψης που βασίζονται στην ανάλυση χρονοσειρών, ενώ αναφορά γίνεται και στις μεθόδους πρόβλεψης μέσω των μοντέλων ARIMA. Τα μοντέλα ARIMA αναπτύσσονται μέσα από τη μεθοδολογία Box – Jenkins, η οποία επίσης αποτελεί αντικείμενο μελέτης. Η εργασία ολοκληρώνεται με τη μελέτη περίπτωσης εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγικής βιομηχανίας, για τις ανάγκες τις οποίας αναλύθηκε η δοθείσα χρονοσειρά των πραγματικών πωλήσεων ενός προϊόντος της και αναπτύχθηκε σχετικό μοντέλο πρόβλεψης ζήτησης.