Ανάπτυξη εφαρμογής σε λειτουργικό σύστημα Android για τη συλλογή κτηματολογικών πληροφοριών μέσω CrowdSourcing - Γκέλη, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας, 2015)
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την αποκατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στον ελλαδικό χώρο διαδραματίζει η ορθή και πλήρης καταγραφή των πληροφοριών γης. Το Κτηματολόγιο αποτελεί μια γενική, ενιαία, συστηματική και διαρκώς ενημερωμένη καταγραφή της κτηματικής περιουσίας καθώς περιλαμβάνει τη γεωμετρική καταγραφή τόσο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος όσο και του κάθε γεωτεμαχίου. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, του διαδικτύου καθώς και των μεθόδων συλλογής πληροφοριών επιτρέπει να αναπτυχθούν συστήματα συλλογής πληροφοριών γης τα οποία θα συμβάλλουν στη καταγραφή γεωμετρικών, μετρητικών αλλά και περιγραφικών πληροφοριών που αφορούν στη γη. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας, είναι η ανάπτυξη μιας εφαρμογής για κινητές συσκευές (mobile application), σε λειτουργικό σύστημα Android, η οποία συμβάλλει στη καταγραφή των απαραίτητων γεωμετρικών και περιγραφικών πληροφοριών των εκάστοτε μελετώμενων ιδιοκτησιών ή κτισμάτων, από άτομα χωρίς ειδικές τοπογραφικές γνώσεις, μέσω της μεθόδου του CrowdSourcing. Η ανάπτυξη της αναφερόμενης Android εφαρμογής πραγματοποιείται σε γλώσσα προγραμματισμού Java, με χρήση των βιβλιοθηκών του ArcGIS Runtime SDK for Android, οι οποίες παρέχονται από την ESRI (Environmental Systems Research Institute), η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους προμηθευτές λογισμικού γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών διεθνώς. Στη παρούσα διπλωματική εργασία, περιλαμβάνει εισαγωγή στις βασικές έννοιες των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (Γ.Σ.Π), του Mobile G.I.S (Geographic Information System), του λειτουργικού συστήματος Android, με βάση το οποίο πραγματοποιήθηκε η ανάπτυξη της εν λόγω εφαρμογής, καθώς και της γλώσσας προγραμματισμού Java, που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του κώδικα του προγράμματος της εφαρμογής. Εκτός αυτών, πραγματοποιείται περιγραφή των εργαλείων της ESRI, που χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή των δεδομένων που χρησιμοποιούνται, επεξεργάζονται και συλλέγονται από την εφαρμογή για κινητές συσκευές Android που αναπτύχθηκε, καθώς και του διακομιστή της πλατφόρμας του ArcGIS Online που προσφέρεται από την ESRI και χρησιμοποιείται για την αποθήκευση τόσο των αρχικών δεδομένων εισόδου της εφαρμογής (υπόβαθρα, θεματικά επίπεδα) όσο και των τελικά συλλεγόμενων στοιχείων μέσω της εφαρμογής που αναπτύχθηκε. Ακόμα, περιγράφεται ο τρόπος δόμησης και λειτουργίας των γεωμετρικών, μετρητικών, σχεδιαστικών εργαλείων και εργαλείων αποθήκευσης των επιθυμητών χαρακτηριστικών μέσω του mobile application. Τέλος, γίνεται περιγραφή μιας πρακτικής εφαρμογής, που εκτελέστηκε σε περιαστική περιοχή με τη χρήση του εν λόγω mobile application και εξάγονται τα απαραίτητα αποτελέσματα, διαγράμματα και συμπεράσματα όσον αφορά στην ευχρηστία, τη πληρότητα, την ακρίβεια, τον απαιτούμενο χρόνο των εργασιών πεδίου και την αποτελεσματικότητα του mobile application, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας.