Πολυτροπική κατάτμηση ταινιών σε σκηνές - Καραθάνου, Ολίβια (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Σημάτων, Ελέγχου και Ρομποτικής. Εργαστήριο Όρασης Υπολογιστών, Επικοινωνίας Λόγου και Επεξεργασίας Σημάτων, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αυτόματη κατάτμηση μιας ταινίας σε σκηνές, αξιοποιώντας την εικόνα, τον ήχο και την πληροφορία από το σενάριο της ταινίας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μελετάται ευρέως και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η κατάτμηση μιας ταινίας σε στοιχειώδεις θεματικές ενότητες αποτελεί βασικό στάδιο προεπεξεργασίας σε εφαρμογές video indexing, μη γραμμικής πλοήγησης, ταξινόμησης βίντεο κ.α. Η κατάτμηση της ταινίας σε σκηνές προϋποθέτει την κατάτμησή της σε λήψεις. Η προσέγγιση που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής για την κατάτμηση σε λήψεις επικεντρώνεται αποκλειστικά σε χαμηλού επιπέδου χαρακτηριστικά, όπως είναι τα ιστογράμματα χρώματος και οι ακμές της εικόνας (καρέ της ταινίας). Στη συνέχεια, δοκιμάζονται υπάρχοντες αλγόριθμοι της βιβλιογραφίας για την κατάτμηση σε σκηνές, που βασίζονται είτε στην κατασκευή ενός συνεκτικού γράφου μεταβάσεων είτε στην ομαδοποίηση λήψεων με βάση τη φασματική τους ομοιότητα (Spectral Clustering). Αφού γίνει η αρχική αυτή κατάτμηση, προτείνονται τρόποι βελτίωσης του αποτελέσματος, εμπνευσμένοι από τη θεωρία πληροφορίας (Bayesian Information Criterion) ή τη γλωσσική μοντελοποίηση (Bag of Words). Στο στάδιο αυτό εισάγεται η ακουστική πληροφορία (συντελεστές MFCC) καθώς και βελτιωμένοι περιγραφητές της οπτικής πληροφορίας (GIST ή SIFT). Για την αξιοποίηση του σεναρίου, παρουσιάζεται μια μεθοδολογία για τη χρονική ευθυγράμμιση του με τους υπότιτλους, ώστε να αποδοθούν χρονικές ετικέτες σε γεγονότα και ομιλητές από το σενάριο.