Ανασχεδιασμός πλατείας Πεδίο του Άρεως με βιοκλιματικά κριτήρια - Καλαμπόγια, Σπυριδούλα-Δήμητρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2015)
Τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα των σύγχρονων μεγάλων πόλεων, τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έντονη αστικοποίηση, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για αναπροσαρμογή των αστικών υπαίθριων χώρων σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το βιο- κλιματικό σχεδιασμό. Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους όπως, η φύτευση βλάστησης και η χρήση κατάλληλων υλικών. Για το σκοπό αυτό, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ηλεκτρονικά προγράμματα υπολογιστικής ρευστομηχανικής που έχουν τη δυνατότητα να προ- σομοιώνουν το μικροκλίμα μίας περιοχής και τα οποία αποτελούν πολύτιμα και ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία στην προσπάθεια για βελτιστοποίηση των συνθηκών στα αστικά πάρκα και γενικότερα στους υπαίθριους χώρους. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η περιγραφή των σύγχρονων περι- βαλλοντικών προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος στον αστικό ιστό, τα οποία κατ’ επέκταση οδηγούν στην ανάγκη για ανασχεδιασμό των αστικών υπαίθριων χώρων και η παρουσίαση των βασικών αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Επίσης, επιδιώχθηκε η αναλυ- τική παρουσίαση του λογισμικού υπολογιστικής ρευστομηχανικής ENVI-met και συγκεκριμένα της έκδοσης 4.0 Preview, ενός εργαλείου που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για την αξιολόγηση και την ανάλυση του μικροκλίματος μίας περιοχής και εξετάστηκε η αξιοπιστία του λογισμικού μέσα από σύγκριση των αποτελεσμάτων μίας προσομοίωσης και επιτόπιων μετρή- σεων. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε μελέτη στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως στην Αθήνα, η οποία περιλαμβάνει τόσο προσομοιώσεις μέσω του προγράμματος όσο και επί τόπου μετρήσεις της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας για συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Στις προσομοιώσεις χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά κλιματολογικά στοιχεία και τα αποτελέσματά τους αναλύθηκαν με σκοπό τον έλεγχο της αξιοπιστίας και της ακρίβειας του προγράμματος, αλλά και την αξιολόγηση της μεγάλης βιοκλιματικής ανάπλασης του 2008. Τέλος, με τη χρήση του λογισμικού αξιολογήθηκε η επίδραση τόσο της αστικής γεωμετρίας όσο και της βλάστησης και του νερού στο μικροκλίμα, ώστε να χαραχθούν κατευθυντήριες γραμμές για τον αστικό σχεδιασμό, οι οποίες θα οδηγήσουν στη βελτίωση των μικροκλιματικών συνθηκών μετά από στοχευμένες παρεμβάσεις.