Unmanned Aerial Vehicle (UAV) - Δρόσος, Σάββας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο " Τρισδιάστατη αποτύπωση αντικειμένων με Μη επανδρωμένα Εναέρια Μέσα - UAV", αφορά στη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων και την ένταξή τους σε επιθυμητό σύστημα αναφοράς, χρησιμοποιώντας αεροφωτογραφίες που λήφθηκαν μέσω ενός UAV (μη επανδρωμένο πτητικό μέσο). Ή πιο κοινά γνωστό και ως drone. Επιλέχθηκε να αποτυπωθεί ένα αρχαιολογικό μνημείο και τμήμα αστικής περιοχής στη Νήσο Κάλυμνο (Δωδεκάνησα). Αφού φωτογραφήθηκαν τα επιθυμητά αντικείμενα, χρησιμοποιήθηκε η τεχνική SfM (Structure from Motion) για τη δημιουργία των τρισδιάστατων μοντέλων τους. Με συνδυασμό επίγειων τοπογραφικών μετρήσεων, τα τρισδιάστατα μοντέλα απέκτησαν την πραγματική τους κλίμακα. Η εργασία αυτή, αποτελείται από 4 ενότητες: Στην πρώτη ενότητα, αναλύεται το πρόβλημα του SfM, τόσο θεωρητικά, όσο και μαθηματικά. Γίνεται, επίσης, αναφορά, στους βασικότερους αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται από τα υπάρχοντα λογισμικά που επιλύουν το πρόβλημα του SfM. Στην δεύτερη ενότητα, αρχικά περιγράφονται τα 2 αντικείμενα που θα αποτυπωθούν και θα φωτογραφηθούν. Στη συνέχεια, γίνεται ανάλυση όλων των μέσων και του εξοπλισμού που ρησιμοποιήθηκε, των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο αλλά και η διαδικασία του προγραμματισμού των πτήσεων. Στην τρίτη ενότητα, αφού αναφερθούν και σχολιαστούν τα υπάρχοντα λογισμικά για την επίλυση του προβλήματος, αναλύονται περαιτέρω τα 2 λογισμικά που επιλέχθηκαν και τα αποτελέσματα που έδωσε το καθένα από αυτά. Στο τέλος συγκρίνονται τα αποτελέσματα. Στην τέταρτη ενότητα, παρουσιάζονται αρχικά συμπεράσματα που προέκυψαν από το σύνολο των εργασιών και ολοκληρώνοντας, υπάρχουν προτάσεις για παρόμοιες μελλοντικές αποτυπώσεις.