Ανασχεδιασμός δικτύων δημοτικής συγκοινωνίας με τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών. Εφαρμογή: Δήμος Αμαρουσίου - Τσίτος, Αχιλλέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2015)
Θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης της δημοτικής συγκοινωνίας του Δήμου Αμαρουσίου καθώς επίσης και η διαμόρφωση ενός δικτύου δημοτικής συγκοινωνίας με βάση τις αρχές που διέπουν την λειτουργία των δημοσίων αστικών συγκοινωνιών. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε με την χρήση του λογισμικού ArcGIS 10.1.Πρώτο βήμα στην εργασία αποτέλεσε η κατανόηση και ο ρόλος της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας στην ανάπτυξη των πόλεων καθώς και η συμβολή της στην κατεύθυνση προς την βιώσιμη κινητικότητα.Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το θεωρητικό υπόβαθρο του προβλήματος σχεδιασμού ενός τέτοιου δικτύου, οι στόχοι που θέτονται, ο μέθοδοι και οι τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί και αναλύθηκαν τα κριτήρια σχεδιασμού που τον διέπουν.Στο κύριο μέρος της εργασίας αναλύονται τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, ο ρόλος τους στη χωρική ανάλυση και οι εφαρμογές που έχουν σήμερα.Ειδικότερα παρουσιάζονται οι μέθοδοι και οι εφαρμογές που έχουν στον τομέα των μεταφορών. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται η διερεύνηση των δυνατοτήτων των σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών της Χωρικής Ανάλυσης και ιδιαίτερα της Ανάλυσης Δικτύων, στον σχεδιασμό συστημάτων Δημοσίων Συγκοινωνιών, σε περιβάλλον ΓΣΠ. Στη συνέχεια αναπτύσσεται μια μεθοδολογία για την βελτίωση των λεωφορειακών γραμμών της δημοτικής συγκοινωνίας. Στο επόμενο κομμάτι γίνεται η παρουσίαση της περιοχής μελέτης και η ανάλυση-αξιολόγηση του υφιστάμενου δικτύου με την βοήθεια των τεχνικών και εφαρμογών που αναλύθηκαν και με βάση τις αρχές και τα κριτήρια της θεωρητικής προσέγγισης του σχεδιασμού.Ακολουθεί η εφαρμογή της προτεινόμενης μεθοδολογίας ανασχεδιασμού στην περιοχή του Δήμου Αμαρουσίου, που ολοκληρώνεται σε 4 βασικά βήματα, τον καθορισμό της μορφής του δικτύου, την επιλογή αρχικών στάσεων, τον σχεδιασμό αρχικών γραμμών και τέλος την βελτίωση του δικτύου. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω βημάτων δρομολογήθηκαν καινούργιες λεωφορειακές γραμμές με βάση αρχές και κανόνες που διέπουν τη σωστή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών. Το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ανάλυση δικτύων (Network Analyst) με υποεργαλεία την δρομολόγηση οχημάτων,την εύρεση καλύτερης διαδρομής,την εύρεση περιοχών εξυπηρέτησης και τη χωροθέτηση κατανομή με σκοπό την δημιουργία συνθηκών που να ικανοποιούν τα κριτήρια σχεδιασμού και τους στόχους της μεθοδολογίας.Τέλος παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της εφαρμογής και τα συμπεράσματα της συνολικής εργασίας.