Σύνθεση παραγώγων β-υδροξυ-γ-αμινοξέων με δομικά μόρια αρυλιδενο-αζλακτόνες και μελέτη της δομής αυτών. - Κεμερλής, Σταύρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I). Εργαστήριο Οργανικής Χημείας, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής ήταν η σύνθεση εστέρων β-υδροξυ-γ-αμινοξέων από ενεργοποιημένα παράγωγα α-αμινοξέων. Η πορεία της σύνθεσης αποτελείται από τέσσερα στάδια αντιδράσεων. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την ενεργοποίησητου ιππουρικού οξέος με αποτέλεσμα την κυκλοποίησή του στην αντίστοιχη λακτόνη και συγκεκριμένα την 2-φαινυλοξαζολ-5-όνη. Το επόμενο στάδιο αφορά την αντίδραση προσθήκης μιας αρωματικής αλδεύδηςστο μεθυλένιο της λακτόνης, με αποτέλεσματον τον σχηματισμό της αρυλιδενο-αζλακτόνης, ένα δομικά ενεργό μόριο. Αυτό είναι και το πρώτο σημείο στο οποίο υπήρξε διαφοροποίηση παραγώγων ανάλογα με την αρωματική αλδεϋδη που επιλέχθηκε. Η διαφοροποίηση γίνονταν ως προς τις θέσεις των υποκαταστατών του αρωματικού πυρήνα της βενζαλδεΰδης, αλλά και ως προς το είδος αυτών, ( με σκοπό την μελέτη της δομής των μορίων στην συνέχεια φασματοσκοπικά). Κατά το τρίτο στάδιο της πορείας πραγματοποιείται μια μικτή αντίδραση Claisen μεταξύ των υποκατεστημένων λακτονών που παρασκευάστηκαν στο προηγούμενο στάδιο και κατάλληλα επιλεγμένου εστέρα ενεργού μεθυλενίου Το τελευταίο στάδιο της σύνθεσης περιλαμβάνει την αποπρωτονίωση της αζωτούχου ομάδας των μορίων με σκοπό την κυκλοποίηση του μορίου προς τετραμικά οξέα, δια μέσου μιας αντίδρασης πυρηνόφιλης υποκατάστασης. Οι αρυλιδενο-αζλακτόνες είναι ιδιαίτερα σημαντικά μόρια, ως βασικές δομικές πρόδρομες ενώσεις για τη σύνθεση σημαντικού αριθμού βιολογικά δραστικών παραγώγων. Σημαντική πρόσφατη βιβλιογραφική αναφορά αποτελεί η μελέτη της ένταξης των αρυλιδενο-α-αμινοξέων (προϊόντων υδρολύσεως των αρυλιδενο-αζλακτονών), λόγω της επίπεδης και ογκώδους γεωμετρίας αυτών, στην σύνθεση πεπτιδίων σε στερεή φάση (S.L.Castleetal.,TetrahedronLetters, 2015, 3311-3313).