Ανάπτυξη και μελέτη υβριδικού φωτοβολταϊκού – θερμοηλεκτρικού συστήματος - Βουτσινάς, Γεράσιμος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2015)
Η ανάγκη για την ενσωμάτωση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο σύνολο των παγκόσμιων υποδομών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι στις μέρες μας πιο εμφανής από ποτέ εξαιτίας των συνεχιζόμενων φαινομένων της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Στην κατεύθυνση αυτή τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν μια αξιόπιστη και πλέον σχετικά οικονομική λύση. Παρά όμως την ευρεία διείσδυσή τους στις ενεργειακές αγορές και τις συνεχείς βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί σε ερευνητικό επίπεδο, είναι γεγονός ότι η απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων παραμένει ακόμα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την απόδοσή τους είναι η αδυναμία πλήρους εκμετάλλευσης του ηλιακού φάσματος καθώς και η σημαντική πτώση απόδοσης που παρουσιάζουν με την άνοδο της θερμοκρασίας τους. Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάστηκε πειραματικά η πιθανότητα ενσωμάτωσης θερμοηλεκτρικών γεννητριών σε φωτοβολταϊκές διατάξεις με σκοπό τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης του υβριδικού, πλέον, συστήματος. Για το σκοπό αυτό κατασκευάστηκαν δύο υβριδικές διατάξεις και εκτελέστηκαν πειράματα τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εργαστηριακό περιβάλλον.