Μοντελοποίηση ζήτησης, προσφοράς και ισορροπίας μιας δυναμικής αγοράς κλειστής οικονομίας - Τσουκαλάς, Σπυρίδων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2016)
Στόχος αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση και μοντελοποίηση του θεωρητικού υποβάθρου μίας εφαρμογής η οποία θα καλεί τους χρήστες της να διαχειριστούν μία επιχείρηση, ελέγχοντας μεγάλο πλήθος παραμέτρων, και ταυτόχρονα να ανταγωνιστούν άλλους χρήστες ρυθμίζοντας την ισορροπία της αγοράς με τις κινήσεις τους. Η δημιουργία ενός τέτοιου παιχνιδιού στηρίζεται στην κατανόηση και κατάλληλη μοντελοποίηση πολλών εργαλειών και εννοιών που χρησιμοποιούνται για να διοικηθεί μία επιχείρηση. Σε κάθε κεφάλαιο παρουσιάζεται η αξιοποίηση μιας διαφορετικής ομάδας εργαλειών και εννοιών. Σε πρώτη φάση, αναλύεται το μέρος του θεωρητικού υποβάθρου που κρίνεται απαραίτητο, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί συνήθως ένα εφαρμοσμένο παράδειγμα, όπου αυτό χρειάζεται. Κυρίαρχο ρόλο στη μοντελοποίηση του παιχνιδιού διαδραματίζει η τεχνική της προσομοίωσης. Η περιγραφή του κόσμου των επιχειρήσεων με μαθηματικές σχέσεις είναι εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς οι περισσότερες παράμετροι χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα. Η τεχνική της προσομοίωσης απλοποιεί αυτή τη δυσκολία, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται κατά κόρον. Στα πρώτα κεφάλαια παρουσιάζεται το υπόβαθρο που απαιτείται και μία επιφανειακή περιγραφή του παιχνιδιού. Στη συνέχεια, αναλύονται εκτενώς οι περισσότεροι παρασκηνιακοί μηχανισμοί του, οι οποίοι συνοδεύονται από κατάλληλα παραδείγματα. Το υπόλοιπο μέρος της εργασίας είναι αφιερωμένο στον τρόπο εφαρμογής των διοικητικών λειτουργιών στο παιχνίδι. Για κάθε μία γίνεται μία σύντομη θεωρητική παρουσίαση που ακολουθείται από την περιγραφή του τρόπου εφαρμογής της στο παιχνίδι. Τέλος, συνοψίζεται η διαδικασία προσομοίωσης και παρατίθενται ορισμένες πιθανές επεκτάσεις.