Σχεδιασμός πολυώροφου μεταλλικού κτιρίου - Σδόνας, Χαράλαμπος - Ορέστης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήσαμε ανάλυση και διαστασιολόγηση ενός ήδη υπάρχοντος πενταώροφου κτιρίου γραφείων με χρήση του προγράμματος SAP2000. Σκοπός μας ήταν η βέλτιστη διαστασιολόγηση του κτιρίου με μεταλλικό σκελετό και με σύμμικτες πλάκες. Δηλαδή η μετατροπή του ήδη υπάρχοντος κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα σε μεταλλικό κτίριο. Προσομοιώσαμε δύο κτίρια. Το πρώτο αποτελείται από κατακόρυφους χιαστί συνδέσμους δυσκαμψίας και στις δύο διευθύνσεις έχοντας τις δοκούς αρθρωμένες στα υποστυλώματα. Το δεύτερο δεν έχει χιαστί συνδέσμους σε καμία από τις διευθύνσεις του έχοντας τις δοκούς του πακτωμένες στα υποστυλώματα (οι δευτερεύουσες δοκοί είναι αρθρωμένες στα άκρα τους). Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν με γραμμική ιδιομορφική ανάλυση φάσματος (linear modal analysis). Οι πλάκες τις κατασκευής είναι σύμμικτες με χαλυβδόφυλλο Symdeck 73 οι οποίες διαστασιολογήθηκαν με την βοήθεια του προγράμματος Symdeck Designer. Έχουμε τοποθετήσει σύμμικτες δοκούς με χρήση διατμητικών ήλων για να εκμεταλλευτούμε τις αυξημένες αντοχές των σύμμικτων αυτών δοκών, η διαστασιολόγηση των οποίων έγινε με την βοήθεια του προγράμματος ArcelorMittal Beams Calculator για την δυσμενέστερη φόρτιση τους (ΟΚΑ).