Μεθοδολογίες αξιολόγησης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ανάπτυξη και αναλύσεις του εύρους και της αποτελεσματικότητας σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις - Τζαβέλλας, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2015)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται μια έρευνα σχετικά με την εφαρμογή πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην ναυτιλία. Ο σκοπός της έρευνας ήταν ο εντοπισμός των δράσεων των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ο στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι παρουσιαστούν μεθοδολογίες αξιολόγησης Ε.Κ.Ε., να αναλυθεί και να αξιολογηθεί η εφαρμογή τους και η αποτελεσματικότητα τους από τις ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Αρχικά, μετά από βιβλιογραφική έρευνα, παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο όσον αφορά την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τους τομείς εφαρμογής της, το βαθμό υιοθέτησης της και σύντομα γίνεται μια αναφορά στην εφαρμογή πρακτικών και δράσεων Ε.Κ.Ε. στην ελληνική ναυτιλία. Στην συνέχεια, με βάση ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, γίνεται αναφορά στην τάση και το ενδιαφέρον των ναυτιλιακών επιχειρήσεων για δράσεις Ε.Κ.Ε. και ακολούθως, με προσωπική συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία, παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα που αφορούν δράσεις Ε.Κ.Ε. για την συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία με βάση επιλεγμένους δείκτες από το πρότυπο GRI-G4.