Εκτίμηση και χαρτογράφηση ποιοτικών χαρακτηριστικών σε υδάτινους αποδέκτες από διαχρονικά τηλεπισκοπικά δεδομένα υψηλής χωρικής ανάλυσης - Πατελάκη, Μαριάντζελα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας, 2015)
Σήμερα η ανάγκη παρακολούθησης και προστασίας του περιβάλλοντος είναι πιο έντονη από ποτέ, ενώ απαραίτητες καθίστανται μέθοδοι και τεχνικές αξιόπιστες και χαμηλού κόστους. Οι σύγχρονες τεχνολογίες και οι μέθοδοι παρακολούθησης του γήινου περιβάλλοντος αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή. Με αυτό το κίνητρο, στην παρούσα εργασία, δημιουργήθηκαν μοντέλα παλινδρόμησης και εμπειρικών αλγορίθμων με συνδυασμό ταυτόχρονων επίγειων και δορυφορικών πολυφασματικών παρατηρήσεων, για την εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού, συγκεκριμένα της λίμνης Κάρλα. Δεδομένα αποτέλεσαν οι δορυφορικές εικόνες Landsat 7 & 8 για περίοδο τεσσάρων χρόνων (2011-2014) σε συνδυασμό με υπερφασματικά δεδομένα από φασματογράφο χειρός και τα αποτελέσματα επίγειων χημικών αναλύσεων για τις υπό μελέτη παραμέτρους. Για όλα τα δορυφορικά δεδομένα πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ραδιομετρικές και ατμοσφαιρικές διορθώσεις. Τα αποτελέσματα των συσχετίσεων και των τελικών χαρτών ήταν ενθαρρυντικά και για τους δύο δορυφόρους για κάθε παράμετρο όμως διαπιστώθηκε η ανάγκη δημιουργίας διαφορετικού μοντέλου για εφαρμογή στα σημεία της λίμνης με μικρότερο βάθος που επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον πυθμένα της λίμνης.