Προτυποποίηση αντιληπτού χρόνου μετακίνησης χρηστών αστικών συγκοινωνιών: η περίπτωση της Αθήνας - Κοψιδάς, Αθανάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2015)
Σκοπός της Διπλωματικής Εργασίας είναι η προτυποποίηση του αντιληπτού χρόνου μετακίνησης με αστικές συγκοινωνίες στην περιοχή της Αθήνας. Τα πεδία τα οποία ερευνώνται είναι, αρχικά, οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την αντίληψη των επιβατών για τους επί μέρους χρόνους κατά τη μετακίνησή τους με αστικές συγκοινωνίες. Στη συνέχεια, προσδιορίζεται ένα μοντέλο αντιληπτού χρόνου, από το οποίο θα φαίνεται η βαρύτητα, την οποία δίνουν οι επιβάτες στα τμήματα της μετακίνησής τους με αστικές συγκοινωνίες. Τα απαραίτητα δεδομένα που χρειάζονται για την πραγματοποίηση της έρευνας συλλέγονται με ερωτηματολόγια σε δείγμα 288 επιβατών, με τις μεθόδους της Δεδηλωμένης και της Αποκαλυπτόμενης Προτίμησης. Η ανάλυση γίνεται με δύο τεχνικές, τη Λογιστική και τη Γραμμική Παλινδρόμηση, η κάθε μία για κάθε πεδίο έρευνας της εργασίας. Από την ανάλυση προσδιορίστηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν την αντίληψη των επιβατών για τους χρόνους περπατήματος, αναμονής, οδήγησης και εύρεσης εισιτηρίου. Επίσης, προέκυψε ένα μοντέλο αντιληπτού χρόνου με τον προσδιορισμό των μεταβλητών και τον υπολογισμό των συντελεστών τους. Από τα παραπάνω αποτελέσματα προέκυψαν συμπεράσματα σχετικά με την αντίληψη των επιβατών για τους χρόνους μετακίνησης και συνεπώς, για την ποιότητα των αστικών συγκοινωνιών στην περιοχή της Αθηνάς, συγκριτικά με άλλες περιοχές παγκοσμίως, αλλά και με την ίδια περιοχή 8 χρόνια πριν.