Εφαρμογή της θεωρίας παιγνίων στον προσδιορισμό της επικινδυνότητας κατά το φαινόμενο της προσπέρασης σε αστικές αρτηρίες - Καπουλέα, Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο προσδιορισμός της επικινδυνότητας οδήγησης των δικυκλιστών κατά το φαινόμενο της προσπέρασης. Με τη χρήση δομικών μοντέλων εξισώσεων εξήχθησαν οι τιμές της επικινδυνότητας των δύο οδηγών κατά την προσπέραση, τόσο του δικυκλιστή όσο και του οδηγού του προπορευόμενου οχήματος και στη συνέχεια, με βάση τη θεωρία Παιγνίων, προτυποποιήθηκε η διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά την προσπέραση. Έγινε η υπόθεση ότι οι δύο οδηγοί είναι ορθολογικοί όταν παίρνουν τις αποφάσεις, οι οποίες καθορίζουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν, και προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τις απολαβές τους. Αυτές οι στρατηγικές μπορεί να είναι συνεργάσιμες ή όχι βάσει των αποστάσεων και των κενών ασφαλείας που διαμορφώνονται από το προπορευόμενο όχημα. Για κάθε παίγνιο που δημιουργήθηκε εξήχθησαν αποτελέσματα τα οποία βασίστηκαν σε Κυρίαρχες Στρατηγικές και στην Ισορροπία κατά Nash.