Έρευνα φυσικού φωτισμού θαλάμων νοσηλείας Κ.Α.Τ. μέσω προσομοίωσης με ηλεκτρονικό υπολογιστή - Αντωνιάδης, Λώρενς-Κίμων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2015)
Είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι το δομημένο περιβάλλον των νοσοκομείων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ανάρρωση των ασθενών και την ασφάλεια που νιώθουν, την οικειότητα που αισθάνονται οι επισκέπτες, την αποδοτικότητα του προσωπικού και το κόστος των υπηρεσιών που παρέχονται. Στη σύγχρονη εποχή, η εξοικονόμηση και η ορθολογική χρήση της ενέργειας, τόσο για οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους, αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Ο φωτισμός του νοσοκομειακού περιβάλλοντος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ποιότητάς του και στο ύψος της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης. Κατά συνέπεια, πρέπει κάθε φορά να αναζητείται η βέλτιστη λύση που θα εξασφαλίζει επαρκή φωτισμό, αλλά και δαπάνη ενέργειας κινούμενη σε λογικά πλαίσια. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιολόγηση των επιπέδων φυσικού και τεχνητού φωτισμού σε θαλάμους του νοσοκομείου ΚΑΤ και οι προτάσεις για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Αρχικά, πραγματοποιείται μια εισαγωγή στην ενεργειακή φύση του φωτός και στις επιδράσεις του στην ψυχική υγεία του ασθενούς. Κατόπιν, προσεγγίζονται ορισμένες παράμετροι του φυσικού φωτισμού και αναλύονται ορισμένες στρατηγικές σχεδιασμού για την καλύτερη εκμετάλλευσή του. Για την αξιολόγηση του φυσικού φωτισμού στους υπό εξέταση θαλάμους, έγινε χρήση του σχεδιαστικού προγράμματος Google SketchUp, του add-on προγράμματος OpenStudio Plug-in και του Radiance, τα οποία λειτουργούν σε πλήρη συνεργασία. Χρησιμοποιήθηκε επίσης το πρόγραμμα Relux, τα αποτελέσματα του οποίου αξιολογήθηκαν συγκριτικά με των άλλων προγραμμάτων. Τέλος, έχοντας πλήρη εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης φωτισμού σε κάθε εξεταζόμενο θάλαμο και σε κάθε ημερομηνία ελέγχου, στις δυσμενείς θέσεις εξετάστηκαν σενάρια βελτιστοποίησής τους και παρουσιάζονται τα συγκριτικά αποτελέσματα ως προς την αρχική κατάσταση.