Συμβολή στη μελέτη διαπλατύνσεων σε καμπύλες οδών μικρής ακτίνας - Αθανασιάδου, Βασιλεία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία διερευνήθηκαν οι μεθοδολογίες υπολογισμού της διαπλάτυνσης σε καμπύλες οδών μικρής ακτίνας. Στόχος ήταν αφενός η εξέταση και η σύγκριση ορισμένων υφιστάμενων οδηγιών, αφετέρου η ανάπτυξη μιας ενιαίας μεθοδολογίας που να οδηγεί σε επιλύσεις με βέλτιστη σχέση ασφάλειας, λειτουργικότητας και οικονομίας. Πραγματοποιήθηκε εφαρμογή των υφιστάμενων οδηγιών με χρήση κοινών δεδομένων σχεδιασμού και σύγκριση των αποτελεσμάτων. Διαπιστώθηκε σχετική διαφοροποίηση σε μικρές ακτίνες καμπυλότητας και σύγκλιση όσο η ακτίνα αυξανόταν. Για την ανάπτυξη ειδικής μεθοδολογίας υπολογισμού της διαπλάτυνσης δημιουργήθηκε το ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή Vehicle Turn (VT), βάση του οποίου αποτέλεσε η προσομοίωση της κίνησης οχήματος σε απλή καμπύλη ή ελιγμό. Ο σχεδιασμός του γραφικού περιβάλλοντος εφαρμογής πραγματοποιήθηκε από το λογισμικό χάραξης Η12. Ύστερα από σύγκριση των αποτελεσμάτων του VT και εκείνων από την εφαρμογή των ελληνικών οδηγιών ΟΜΟΕ – Χαράξεις, παρατηρήθηκε σχετική υπερδιαστασιολόγηση σε μικρές ακτίνες καμπυλότητας και υποδιαστασιολόγηση στις μεγάλες, το οποίο επιβεβαιώνει την ανάγκη για ανάπτυξη συμπληρωματικών μεθόδων προσέγγισης, όπως αυτή της προσομοίωσης.