Ανάπτυξη Εργαστηριακού Συστήματος SCADA/ΗΜΙ με Προγραμματιζόμενους Λογικούς Ελεγκτές για την Εποπτεία Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας - Δασκαλάκης, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, η ευρεία διάδοση της οποίας ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, έδωσε τεράστια ώθηση στην επιστημονική, τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως και επηρέασε ριζικά σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπου. Εκτενείς διακοπές σε δίκτυα ηλεκτροδότησης μπορούν να έχουν τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Οι βλάβες σε σταθμούς παραγωγής ή σε τμήματα του συστήματος διανομής, οι φθορές στις γραμμές μεταφοράς και οι φυσικές καταστροφές, αποτελούν μερικά από τα αίτια που είναι σε θέση να προκαλέσουν τέτοιου είδους διακοπές. Από τα παραπάνω συνάγεται ο καταλυτικός ρόλος της εποπτείας και του ελέγχου στον σχεδιασμό, την οργάνωση και τη λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας. Τα σύγχρονα κέντρα ελέγχου ενέργειας λαμβάνουν πλήθος μετρήσεων από διαφορετικά σημεία ενός ηλεκτρικού δικτύου και εφαρμόζουν τεχνικές εκτίμησης κατάστασης και ανίχνευσης/εντοπισμού εσφαλμένων μετρήσεων προκειμένου να θωρακίσουν την κανονική και ασφαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει θέσει ως κύριο στόχο να εισαγάγει τον αναγνώστη στις έννοιες της εποπτείας και ελέγχου συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, της εκτίμησης κατάστασης και της ανίχνευσης/εντοπισμού εσφαλμένων μετρήσεων. Στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας, αναπτύχθηκε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εποπτείας και ελέγχου, το οποίο βασίζεται σε συμβατικές μετρήσεις. Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτική/εργαστηριακή χρήση ή για μικρής κλίμακας βιομηχανική χρήση.