Προγραμματισμός και προσομοίωση ενεργειακού ελεγκτή για την ένταξη καταναλωτών σε προγράμματα διαχείρισης ζήτησης - Σαρρής, Θεόδωρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και η σχεδίαση ενός έξυπνου ενεργειακού ελεγκτή ο οποίος θα ελέγχει και θα συντονίζει την ενεργειακή κατανάλωση ενός κτιρίου. Αναβαθμίζοντας την ευελιξία των φορτίων και του προφίλ ζήτησης του καταναλωτή, ο ελεγκτής αυτός θα επιτρέψει την εφαρμογή προγραμμάτων «διαχείρισης ζήτησης» σε ένα «έξυπνο δίκτυο». Στο πρώτο μέρος αυτής της διπλωματικής παρουσιάζεται μία εισαγωγή στο «έξυπνο δίκτυο» και στη διαχείριση ζήτησης. Ακολούθως, γίνεται μία μελέτη της οικιακής εγκατάστασης υπό το πρίσμα της διαχείρισης ζήτησης, εξετάζοντας τα φορτία και γενικά το προφίλ κατανάλωσης. Ακόμη, εισάγεται η έννοια του γραμμικού προγραμματισμού και προτείνεται η βελτιστοποίηση σαν εργαλείο για την επίλυση των προβλημάτων της διαχείρισης ζήτησης. Επιπροσθέτως, γίνεται μία πρωτόλεια προσπάθεια να περιγραφεί το μοντέλο ενός «έξυπνου δικτύου» και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων διαχείρισης ζήτησης. Στο τρίτο κεφάλαιο ο ελεγκτής συνδέεται με τον προσομοιωτή RTDS, προκειμένου να γίνουν κάποιες προσομοιώσεις και να δοκιμαστούν οι δυνατότητες ενός ελεγκτή ως «ενορχηστρωτή» της ενεργειακής κατανάλωσης του «έξυπνου σπιτιού». Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται μία εφαρμογή, στην οποία ο ελεγκτής ελέγχει τις περιβαλλοντικές συνθήκες ώστε να χειριστεί ένα φορτίο, για να καταδειχτεί και αυτή η δυνατότητα ενός ελεγκτή.