Η Μέθοδος προεξοφλημένων ταμειακών ροών στη ναυτηλία - Ζαχαροπούλου, Έλλη Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2015)
Η έρευνα αυτή επιχειρεί να εισάγει την μέθοδο Προεξοφλημένων Ταμειακών Ροών (Discounted Cash Flow, DCF), η οποία είναι μία μέθοδος αποτίμησης, ως ένα εργαλείο εκτίμησης των αποθεμάτων στον τομέα της ναυτιλίας. Η μελέτη επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία την Lamda Maritime SA και χτίζει ένα μοντέλο αποτίμησης γύρω από αυτήν με σκοπό να καταλήξουμε σε μία εύλογη αγοραία αξία της. Εξετάστηκαν προσεκτικά οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ώστε να σχηματιστεί μια επακριβής εικόνα για τις προοπτικές της εταιρείας και τα μελλοντικά της σχέδια. Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς έγιναν υποθέσεις σχετικά με τα μελλοντικά έσοδα της εταιρείας. Η μέθοδος DCF μας βοήθησε να δημιουργήσουμε ένα βασικό μοντέλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτίμηση των αποθεμάτων της ναυτιλίας. Για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων αξιολογήθηκαν τρία σενάρια, όπου η διαφορά τους είναι το ποσοστό των λειτουργικών ημερών που τα πλοία της βρίσκονται σε ενοικίαση, με σκοπό να υπολογίσουμε τις αλλαγές των συνθηκών της αγοράς. Τα αποτελέσματα των τριών μοντέλων ήταν παρόμοια με εκείνα των αναλυτών των αποθεμάτων της ναυτιλιακής εταιρίας, αν και δεν χρησιμοποιούν τη μέθοδο DCF. Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης είναι ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, η μεθοδολογία DCF είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτίμηση των ναυτιλιακών εταιρειών, ξεπερνώντας τις άλλες μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα