Αξιολόγηση των φασμάτων του Ευρωκώδικα για σεισμούς με και χωρίς κατευθυντικότητα - Μπαμπινιώτη, Ευσταθία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2015)
Οι τοπικές εδαφικές συνθήκες είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην διαμόρφωση την σεισμικής απόκρισης σε μία μελετώμενη θέση στην επιφάνεια της γης. Στην παρούσα διπλωματική εργασία λοιπόν διερευνάται η επιρροή του εδάφους με σεισμικές διεγέρσεις με και χωρίς παλμό κατευθυντικότητας. Απώτερος σκοπός είναι η σύγκριση των μελετώμενων φασμάτων στην επιφάνεια του εδάφους με το προτεινόμενο φάσμα του Ευρωκώδικα 8 (EC8), ούτως ώστε να προβούμε στην αξιολόγησή του. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού συλλέχθηκαν καταγραφές από διάφορες βάσεις δεδομένων, από σταθμούς με γνωστές γεωτεχνικές συνθήκες. Οι περισσότεροι εκ των σταθμών κείτονταν σε θέσεις επιφανειακής εκδήλωσης του βραχώδους υποβάθρου και κάποιοι άλλοι σε θέσεις με λίγα μέτρα εδαφικής απόθεσης. Με αυτό το τρόπο κατέστη δυνατή η εξαγωγή των παραπάνω καταγραφών στο βραχώδες υπόβαθρο, ούτως ώστε να χρησιμοποιήθουν σαν διεγέρσεις για τις μονοδιάστατες ισοδύναμες γραμμικές αναλύσεις (πρόγραμμα SHAKE2000) στα εδαφικά προφίλ που δημιουργήθηκαν με σκοπό να αναπαραστήσουν τις διάφορες εδαφικές κατηγορίες που προδιαγράφονται στον EC8. Οι καταγραφές αυτές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με κριτήριο κατάταξης την μέγιστη εδαφική επιτάχυνση τους (PGAoutcrop rock) στην επιφάνεια του βράχου ακολουθώντας τις σεισμικές ζώνες της Ελλάδας. Για να ελεχθεί η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, συλλέχθησαν και καταγραφές σε θέσεις εδαφικής κατηγορίας B έως D, η διάκριση των οποίων στις κατηγορίες του EC8 έγινε με κριτήριο την Vs,30. Οι καταγραφές ανά εδαφική κατηγορία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες επιταχύνσεων βάσει της μέγιστης εδαφικής επιτάχυνσης τους (PGA). Τα εξαγόμενα φάσματα στην επιφάνεια τόσο των αναλύσεων όσο και των φυσικών καταγραφών μελετήθηκαν ξεχωριστά για την κάθε ομάδα, και χρησιμοποιήθηκαν για την σύγκριση της μορφής τους με τα αντίστοιχα φασμάτα του κανονισμού. Ο υπολογισμός του συντελεστή εδαφικής ενίσχυσης S, προέκυψε από τα εξαγόμενα αποτελέσματα των πραγματοποιηθέντων αναλύσεων. Τέλος πραγματοποιήθηκε προσεγγιστικός έλεγχος με σκοπό την διερέυνηση για το αν το ανελαστικό φάσμα σχεδιασμού του κανονισμού οδηγεί σε ασφαλή σχεδιασμό για τις καταγραφές που σημείωναν μεγάλες υπερβάσεις από το σχήμα του EC8.