Μελέτη Δισκοτικών Υγρών Κρυστάλλων με την Τεχνική Θερμορευμάτων Αποπόλωσης - Αποστολίδου, Δήμητρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2015)
Οι υγροί κρύσταλλοι και συγκεκριμένα οι δισκοτικοί υγροί κρύσταλλοι παρουσιάζουν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω των μοναδικών τους ιδιοτήτων και της πλούσιας θερμοτροπικής τους συμπεριφοράς. Η ικανότητα τους να αυτοοργανώνονται σε εξαγωνικές δομές κατά στήλες τους έχει δώσει την δυνατότητα να γίνουν πολύ υποσχόμενα υλικά στο πεδίο των οργανικών νανοηλεκτρονικών και όχι μόνο. Σε αυτή τη μεταπτυχιακή εργασία αρχικά γίνεται μια εισαγωγή στους υγρούς κρυστάλλους, εστιάζοντας στους δισκοτικούς υγρούς κρυστάλλους αναφέροντας τις διάφορες φάσεις που δημιουργούν και τις ιδιότητες τους. Επίσης, γίνεται μια εισαγωγή στις τεχνικές με τις οποίες μελετήθηκαν τα δείγματα, οι οποίες είναι η Διαφορική Θερμιδομετρία Σάρωσης (DSC), η Διαμορφωμένη Θερμιδομετρία Σάρωσης (MDSC) και τα Θερμικώς Διεγειρόμενα Ρεύματα Αποπόλωσης (TSDC). Ο σκοπός ήταν η μελέτη της συμπεριφοράς των δειγμάτων με την τεχνική των Θερμικώς Διεγειρόμενων Ρευμάτων Αποπόλωσης (TSDC). Οι άλλες δύο τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν για την μελέτη των θερμοκρασιών μεταβάσεων και της υαλώδης μετάβασης. Έπειτα, στο πειραματικό κομμάτι γίνεται μια εισαγωγή στα δείγματα που μελετήθηκαν, τα οποία είναι δισκοτικοί υγροί κρύσταλλοι με πυρήνα τριφαινυλενίου, τα εξάκις(αλκυλό)τριφαινυλένια. Τα δείγματα ήταν τα HAT5, HAT6 και HAT8 και HAT6 περιορισμένο σε πόρους ΑΑΟ 80,40 και 25nm. Οι μετρήσεις DSC και MDSC πραγματοποιήθηκαν μόνο στα δείγματα HAT5, HAT6 και HAT8, ενώ οι μετρήσεις TSDC έγιναν σε όλα τα δείγματα. Έτσι, αλλάζοντας την θερμοκρασία πόλωσης και την τάση πόλωσης πήραμε πειραματικά αποτελέσματα. Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα των πειραματικών αποτελεσμάτων.