Μελέτη αισθητήρων νανοσωματιδίων με χρήση υπολογιστικών μεθόδων - Σπύρου, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2015)
Η εργασία αυτή είναι αφιερωμένη στη μελέτη μηχανισμών αγωγιμότητας σε διατάξεις νανοσωματι- δίων με υπολογιστικές μεθόδους. Οι διατάξεις νανοσωματιδίων βρίσκουν ευρεία εφαρμογή σε διαφό- ρων τύπου αισθητήρες οπότε η κατανόηση των φυσικών αρχών που διέπουν τέτοιες διατάξεις συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία των αισθητήρων. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται κάποιες εισαγωγι- κές έννοιες για τα χαρακτηριστικά και τα είδη των αισθητήρων, ενώ γίνεται αναφορά και στις βασικές ιδιότητες των μεταλλικών νανοσωματιδίων. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα βασικά φυ- σικά φαινόμενα που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην αγωγιμότητα των διατάξεων και παρουσιάζονται οι κύριες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί καθώς και τι προβλέπουν. Στο τρίτο κεφάλαιο, που αποτελεί και το βασικό μέρος της εργασίας, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων που βασίσθηκαν είτε σε μεθόδους Monte Carlo, είτε στο υπολογιστικό πρόγραμμα COMSOL, με στόχο τον υπολογισμό βασικών παραμέτρων των διατάξεων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία τους. Τέλος, πα- ρουσιάζονται επιγραμματικά τα συμπεράσματα που προέκυψαν συνολικά από την εργασία.