Ανασχεδιασμός με βιοκλιματικά κριτήρια κτιρίου εκπαιδευτικής χρήσης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου - Γεωργιλά, Θηρεσία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2015)
Σκοπός της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η έρευνα και η μελέτη της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου αιθουσών διδασκαλίας Σ.Ε.Μ.Φ.Ε του Ε.Μ.Π. Αρχικά γίνεται αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε θεωρητικές έννοιες του βιοκλιματικού σχεδιασμού καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια. Στην συνέχεια, αναλύεται το συγκεκριμένο κτίριο σχεδιαστικά και επιχειτείται η προσομοίωση της παρούσας κατάστασης του με χρήση του προγράμματος ‘Energy Plus'. Ακόμα, παρουσιάζονται αναλυτικά αποτελέσματα για την μέση ημερήσια θερμοκρασία κάθε θερμικής ζώνης του κτιρίου αλλά και τις συνολικές του ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση και ψύξη. Τέλος, προτείνονται επεμβάεις για τον ενεργειακό ανασχεδιασμό του κτιρίου ενώ παράλληλα ελέγχεται η οικονομική επιβάρυνση και το όφελος που επιφέρουν αυτές οι προτάσεις.