Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης εθελοντικής αιμοδοσίας στο υπολογιστικό νέφος - Παλαιολόγου, Ρεβέκκα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2015)
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση στις ανάγκες για αίμα και στα προϊόντα του αίματος γενικότερα, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να κλιμακώνεται τα επόμενα χρόνια. Για να καλυφθούν οι όλο και μεγαλύτερες ανάγκες είναι μονόδρομος η κινητοποίηση, η ευαισθητοποίηση και η καλύτερη οργάνωση των εθελοντών έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερος αριθμός εθελοντικών αιμοδοσιών και κατ’ επέκταση αυτάρκεια. Η παρούσα διπλωματική αφορά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος αιμοδοσίας· το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει σημαντικά στην εξεύρεση νέων εθελοντών, αλλά και ταυτόχρονα να διατηρήσει τους υπάρχοντες, αυξάνοντας την συστηματικότητα τους και τον αριθμό των δωρεών που πραγματοποιούν. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής του συστήματος και στη διασύνδεση του με τα διάφορα υποσυστήματα με τα οποία αλληλεπιδρά, αξιοποιώντας τις κρατούσες τεχνολογικές προσεγγίσεις περί ανάπτυξης συστημάτων πολλαπλών επιπέδων. Επίσης έχει γίνει εκτενής μελέτη και χρήση της τεχνολογίας υπολογιστικού νέφους λόγω της μεγάλης ελαστικότητας, της επεκτασιμότητας και της οικονομίας κλίμακας που προσφέρει. Συγκεκριμένα το σύστημα αποτελείται από τα παρακάτω διασυνδεδεμένα υποσυστήματα: i) Εφαρμογή έξυπνου κινητού τηλεφώνου (smartphone) προοριζόμενη για χρήση από τους εθελοντές αιμοδότες ii) Διαδικτυακή εφαρμογή (cloud portal) για διαχείριση των αιτημάτων αιμοδοσίας από τα κέντρα αιμοδοσίας iii) Υποσύστημα ελέγχου του ιατρικού ιστορικού του υποψήφιου εθελοντή αιμοδότη μέσω ανταλλαγής δεδομένων με χρήση πρωτοκόλλων HL7 και CDA Documents και απόφανσης της καταλληλότητας του ή μη. Για το υποσύστημα ανταλλαγής δεδομένων μελετήθηκαν τα ζητήματα διαλειτουργικότητας με τρίτα συστήματα και προτάθηκαν μηχανισμοί διαλειτουργικότητας που εξυπηρετούν τις ανάγκες ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ συστημάτων