Τεχνικο-οικονομική αξιολόγηση ρευστών διάτρησης με βάση το νερό και ρευστών με βάση το πετρέλαιο στην όρυξη γεωτρήσεων, στο κοίτασμα "Πρίνος" - Κολέτσης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής. Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, 2016)
Στόχος της παρούσας Διπλωματικής εργασίας ήταν η τεχνικο-οικονομική αξιολόγηση της χρήσης δύο τύπων πολφών διάτρησης, σε δύο γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Πρίνος». Στη μεν μία γεώτρηση έχει χρησιμοποιηθεί πολφός με βάση το νερό (water based mud), ενώ στη δεύτερη έχει χρησιμοποιηθεί πολφός με βάση το πετρέλαιο (oil based mud). Καθώς στις δύο αυτές γεωτρήσεις έχουν διατρηθεί όμοιοι γεωλογικοί σχηματισμοί σε αντίστοιχα βάθη και με τη χρήση ανάλογων κοπτικών άκρων, επιχειρείται η συγκριτική αξιολόγηση της επίδρασης των δύο διαφορετικών πολφών διάτρησης, επί της διατρησιμότητας των σχηματισμών, στη βάση των ακόλουθων παραμέτρων: