Μελέτη των μηχανισμών κατάρρευσης κελυφών υβριδικής γεωμετρίας - Λυκάκος, Σταύρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2016)
Οι μεταλλικές δομές λεπτού πάχους χρησιμοποιούνται κατά κόρων στη βιομηχανία οχημάτων, οπότε κρίνεται σκόπιμο να διερευνηθεί η ικανότητα τους να απορροφούν ενέργεια, και κατ’ επέκταση να προστατεύουν τους επιβάτες/εμπορεύματα σε πιθανή σύγκρουση. Η μορφή των κελυφών που μελετώνται, χαρακτηρίζεται από τη συνεχή μεταβολή του σχήματος της διατομής τους κατά το αξονικό ύψος. Έχουν δύο παράλληλες βάσεις, μία κυκλική και μία τετραγωνική (διατομή υβριδικής γεωμετρίας). Κάθε δοκίμιο κατασκευάστηκε από δύο συγκολλημένα συμμετρικά φύλλα μαλακού χάλυβα (mild steel) και υποβλήθηκε σε αξονική οιονεί στατική (quasi-static) θλιπτική φόρτιση σε Universal μηχανή δοκιμών. Για την προσομοίωση της συμπεριφοράς κατάρρευσης των κελυφών χρησιμοποιήθηκε ο Κώδικας Πεπερασμένων Στοιχείων, LS-DYNA. Μετά την πειραματική τεκμηρίωση της αριθμητικής προσομοίωσης, διενεργήθηκε αριθμητική παραμετρική ανάλυση. Γι’ αυτό, δημιουργήθηκαν πρόσθετα αριθμητικά μοντέλα σχήματος κόλουρου κώνου και κόλουρης τετραγωνικής πυραμίδας. Σε κάθε μοντέλο η μεταβλητή παράμετρος ήταν η περίμετρος της μίας βάσης, ενώ το υλικό, το αξονικό ύψος, το πάχος και η περίμετρος της άλλης βάσης, παρέμειναν σταθερά. Έγινε λεπτομερής σύγκριση μεταξύ των πειραματικών και των αριθμητικών αποτελεσμάτων που προέκυψαν, καθώς και περαιτέρω σχολιασμός επ’ αυτών, και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα.