Βιοκλιματική θεώρηση όψεων κτιρίου σε σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον του κτιρίου (Διερεύνυση μέσω του ENVI-MET) - Πολονύφης, Βασίλειος Ε. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας αποτελεί η έρευνα της συμβολής των κατακόρυφων κήπων στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου αστικού μικροκλίματος. Για την επίτευξη του στόχου αυτού χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό υπολογιστικής ρευστομηχανικής Envi-Met στην ευρύτερη περιοχή ανέγερσής του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, σε μια έκταση 78 στρεμμάτων. Πραγματοποιήθηκαν 5 προσομοιώσεις, από τις οποίες η πρώτη αφορά στην υφιστάμενη κατάσταση και οι επόμενες 4 σε προτάσεις ανάπλασής της υφιστάμενης κατάστασης μέσω φυτεύσεων. Στο πρόγραμμα εισήχθησαν τα πραγματικά μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής από τον κοντινό μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής του Φαλήρου. Εξετάστηκαν επίσης τα επίπεδα θερμικής άνεσης για τις διάφορες προτάσεις ανάπλασης, καθώς και οι παράμετροι που τις διαμορφώνουν, όπως πχ. η θερμοκρασία περιβάλλοντος, η ένταση του ανέμου και η σχετική υγρασία.