Διερεύνηση εναλλακτικών τεχνικών οργάνωσης του υποσυστήματος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ κρηπιδώματος και χερσαίου χώρου - Θάνου, Ευανθία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2015)
Ένας σύγχρονος τερματικός σταθμός κατακόρυφης φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων είναι ένα πολύπλοκο σύστημα με ποικίλες συνιστώσες που αλληλεπιδρούν. Αποτελείται από ποικίλους τύπους εξοπλισμού που εκτελούν τις διαδικασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης, μεταφοράς και στοίβαξης που απαιτούν συγχρονισμό. Η σημαντικότητα των διαδικασιών μεταφοράς στο υποσύστημα κρηπίδωμα – χώρος στοιβασίας πηγάζει από το γεγονός ότι τυχόν καθυστερήσεις στο υπόψη υποσύστημα επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση όλου του συστήματος στη θαλάσσια πλευρά. Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιεί διερεύνηση εναλλακτικών τεχνικών οργάνωσης του υποσυστήματος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ κρηπιδώματος και χερσαία χώρου με χρήση της μεθόδου προσομοίωσης. Χρησιμοποιείται το λογισμικό προσομοίωσης Arena και αναπτύσσονται μοντέλα που αναπαριστούν διαδικασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης πλοίων. Αξιολογούνται οι διαφορετικές τεχνικές οργάνωσης του υποσυστήματος σε διάφορα σενάρια και ορίζεται η αποτελεσματικότερη στρατηγική η οποία θα ολοκληρώνει τις εργασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης των πλοίων σε μικρότερη χρόνο υπό προϋποθέσεις.