Σχεδιασμός μεταλλικής καλωδιωτής πεζογέφυρας με δίδυμους πυλώνες - Ζαχαρίου, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός και η μελέτη μίας μεταλλικής καλωδιωτής πεζογέφυρας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της πεζογέφυρας αποτελεί η ζεύξη τεσσάρων σημείων. Η υπό μελέτη περιοχή είναι μία διασταύρωση στο Αϊντχόβεν, Ολλανδία. Παρουσιάζεται μία εναλλακτική της ήδη υπάρχουσας, κυκλικής γέφυρας, που με μικρές προσαρμογές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Αρχικά γίνεται μία σύντομη εισαγωγή με ιδιαίτερη έμφαση σε άλλες περιπτώσεις ζεύξης τεσσάρων σημείων. Στη συνέχεια περιγράφονται εκτενέστερα η γεωμετρία, τα επιμέρους στοιχεία και τα υλικά της πεζογέφυρας. Στα επόμενα κεφάλαια περιγράφονται αναλυτικά οι δράσεις που ασκούνται στο φορέα καθώς και η διαδικασία υπολογισμού τους. Παρουσιάζονται οι καταστάσεις σχεδιασμού των κανονισμών και οι συνδυασμοί των δράσεων που τελικά υλοποιήθηκαν στη μελέτη. Στη συνέχεια περιγράφεται το λογισμικό Sofistik και τα βασικά βήματα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την εισαγωγή του προσομοιώματος σε αυτό. Ακολούθως, αφού γίνει μία επεξήγηση της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για τη διαστασιολόγηση, παρουσιάζονται οι τελικοί έλεγχοι στις διάφορες οριακές καταστάσεις σχεδιασμού και λειτουργικότητας. Πιο ιδιαίτεροι έλεγχοι όπως έλεγχος λυγισμού, δυναμικής απόκρισης, στηρίξεων και συνδέσεων παρουσιάζονται σε μεμονωμένα κεφάλαια. Τέλος, απεικονίζονται μέσα από εικόνες τα κύρια βήματα της διαδικασίας ανέγερσης της πεζογέφυρας.