Ανασκόπησητων τεχνολογιών προσθήκης υλικού - Παπαστεργιάδης, Βασίλειος-Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2015)
Οι απαιτήσεις της βιομηχανίας όσον αφορά την ταχύτητα κατασκευής, την πολυπλοκότητα των αντικειμένων και την εξοικονόμηση υλικού και πόρων αυξάνονται συνεχώς. Οι κατεργασίες προσθήκης υλικού (Additive Manufacturing) αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική τεχνολογία, η οποία έρχεται να αντιμετωπίσει με πρωτοποριακό τρόπο τις δυσκολίες κατασκευής που παρουσιάζονται με τις συμβατικές κατεργασίες αφαίρεσης υλικού. Πρώτη φορά εμφανίστηκαν μέσω της ταχείας πρωτοτυποποίησης, με την οποία ήταν εφικτή η εύκολη δημιουργία πρωτοτύπων ενός αντικειμένου από ψηφιακά μοντέλα, πριν τη μαζική παραγωγή του ώστε να εξεταστεί άμεσα η λειτουργικότητα και η καταλληλότητά του για το σκοπό για τον οποίο προοριζόταν. Παλαιότερα, η διαδικασία της κατασκευής τρισδιάστατων μοντέλων και πρωτότυπων συνίστατο στη χρονοβόρα και υψηλού κόστους κατασκευή πρωτότυπων από έμπειρους και επιδέξιους τεχνίτες με τη χρήση εργαλείων χειρός και μικρών εργαλειομηχανών ακριβείας.