Διφασική Ροή Σταθερής Κατάστασης σε Αγωγούς Μεταφοράς Ρευστών - Τσαούσης, Θεοδόσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης του φαινομένου της κρουστικής ροής (slug flow) σε αγωγούς μεταφοράς ρευστών. Αποτελείται από 5 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο, το οποίο είναι μία εισαγωγή, περιγράφεται αρχικά σε ποιες ναυπηγικές εφαρμογές μπορεί να εμφανιστεί και τι προβλήματα δημιουργεί στους αγωγούς. Έπειτα, γίνεται ο διαχωρισμός της ροής σε μόνιμη κατάσταση και ασταθή κατάσταση. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι μορφές της ροής, ανάλογα με το αν ο αγωγός είναι οριζόντιος, κεκλιμένος ή κατακόρυφος. Το δεύτερο κεφάλαιο πραγματεύεται τη ροή μόνιμης κατάστασης. Διατυπώνονται κάποιες παραδοχές και εξηγούνται τα μεγέθη των οποίων ο υπολογισμός προσδιορίζει πλήρως τη ροή. Έπειτα παρατίθενται ο τρόπος υπολογισμού κάθε μεγέθους, οι εξισώσεις που επιλύθηκαν καθώς και οι βοηθητικές σχέσεις που χρησιμοποιήθηκαν. Ακόμη, γίνεται μια ανάλυση και επεξήγηση των παραγόντων που εμφανίζονται στην κύρια διαφορική εξίσωση. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια περιγραφή του φαινομένου όταν υπεισέρχεται στις εξισώσεις και ο παράγοντας του χρόνου. Τότε η ροή γίνεται ασταθής. Έπειτα, ακολουθεί μια συνοπτική επεξήγηση του τρόπου επίλυσης του προβλήματος στο Matlab. Το τέταρτο κεφάλαιο αφορά την παρουσίαση των αριθμητικών αποτελεσμάτων, τόσο της ροής μόνιμης κατάστασης όσο και της ασταθούς, για ένα πλήθος περιπτώσεων που εξετάστηκαν. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται ένας γενικός σχολιασμός των αποτελεσμάτων του προβλήματος μόνιμης κατάστασης. Στο παράρτημα παρατίθενται οι βασικοί κώδικες Matlab που γράφτηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την επίλυση των διαφορικών εξισώσεων. Στο τέλος της εργασίας υπάρχουν η βιβλιογραφία και οι παραπομπές.