Προσομοίωση της δράσης των κόκκων λειαντικού τροχού σε μικροσκοπικό επίπεδο με τη μέθοδο της Μοριακής Δυναμικής. - Χαμηλοθώρης, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται περιγραφή της μεθόδου της Μοριακής Δυναμικής για χρήση της στην προσομοίωση της λείανσης χαλκού στη νανοκλίμακα και αξιολόγηση της ποιότητας των αποτελεσμάτων των προσομοιώσεων συγκριτικά με άλλες μελέτες και πειράματα.Στο Κεφάλαιο 1, πραγματοποιείται μία σύντομη εισαγωγή στα χαρακτηριστικά της μεθόδου της Μοριακής Δυναμικής.Στο Κεφάλαιο 2,γίνεται μία σύντομη βιβλιογραφική ανασκόπηση της εφαρμογής της μεθόδου της Μοριακής Δυναμικής στην προσομοίωση της λείανσης.Στο Κεφάλαιο 3, γίνεται μία αναφορά στη θεωρία της Μοριακής Δυναμικής, παρουσιάζεται δηλαδή μια ενδελεχής μελέτη των ειδών των ατόμων που παίρνουν μέρος στη προσομοίωση, των δυναμικών ενέργειας και των μεθόδων ολοκλήρωσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.Το Κεφάλαιο 4 περιγράφεται η ανάπτυξη κώδικα στη Matlab, καθώς και των προσθηκών και τροποποιήσεων που έγιναν σε αυτόν για να πετύχουμε την αποτελεσματική προσομοίωση λείανσης χαλκού με δύο κόκκους από διαμάντι ως κοπτικά εργαλεία. Στο Κεφάλαιο 5 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων για διαφορετικές συνθήκες κοπής και η μελέτη της επίδρασης των παραμέτρων κοπής στις δυνάμεις κοπής στο σχηματισμό αποβλίττου. Μελετάται η εξέλιξη της διαδικασίας αποβολής υλικού, οι αναπτυσσόμενες θερμοκρασίες και δυνάμεις για διαφορετικά βάθη κοπής, και συγκεκριμένες μεταβολές της ταχύτητας και της γεωμετρίας του κοπτικού εργαλείου.Τέλος, στο Κεφάλαιο 6 εξάγονται κάποια γενικά συμπεράσματα με βάση τις προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν και παρατίθενται κάποιες βελτιώσεις που θα μπορούσαν να επιτευχθούν για περαιτέρω μελέτη και έρευνα.