Στοιχεία, τάσεις και οφέλη για τη χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως καύσιμο στη ναυτιλία - Ξυδιάς, Φώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, 2015)
Αφορμή για την εκπόνηση της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η πρόκληση χρήσης φυσικού αερίου ως ναυτιλιακού καυσίμου στα επόμενα χρόνια. Οι νέοι περιορισμοί των εκπομπών αλλά και οι διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου, όπως και η διαθεσιμότητά του, μας οδηγεί στην ανάγκη εύρεσης νέων και ενναλακτικών καυσίμων. Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών όπως το διοξείδιο του άνθρακα, του αζώτου, του θείου και λοιπών αιωρούμενων σωματιδίων έχουν αναγκάσει τους παγκόσμιους οργανισμούς να επιβάλλουν κανονισμούς που θα περιορίζουν αυτές τις εκπομπές. Για τους λόγους αυτούς η ναυτιλιακή βιομηχανία στρέφεται προς την αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας και συστημάτων που θα συμφωνούν με αυτούς τους κανονισμούς. Μια τέτοια πηγή ενέργειας εφάμιλλη του πετρελαίου είναι το LNG ως καύσιμη ύλη. Η χρήση του ως ναυτιλιακό καύσιμο αποτελεί μια εναλλακτική λύση που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το LNG συμφωνεί με τους περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς καθώς συγκαταλέγεται στα πράσινα καύσιμα και επίσης αποτελεί μια καθαρή πηγή ενέργειας σε σχετικά χαμηλή τιμή. Τα αποθέματα του φυσικού αερίου ολοένα και αυξάνονται, αφού έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με νέες μελέτες, κοιτάσματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Το αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης διαθεσιμότητας είναι μια σταθερή παραγωγή και σε ανταγωνιστική τιμή. Στις μέρες μας πλέον, υπάρχουν πολλά παραδείγματα πλοίων που λειτουργούν χρόνια με φυσικό αέριο ως καύσιμο. Η μείωση του κόστους λειτουργίας, η συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς εκπομπών και η αποδεδειγμένη ασφαλή χρήση του αερίου αυτού ως καύσιμο είναι η απόδειξη ότι η χρήση του φυσικού αερίου στη ναυτιλία είναι γεγονός. Αυτό μεταφράζεται με μια ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για νέες κατασκευές και μετασκευές πλοίων να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο για την λειτουργία τους. Ταυτόχρονα επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση γίνονται και στην στεριά με τη μορφή τερματικών σταθμών ανεφοδιασμού στα λιμάνια με σκοπό να υπάρξουν οι υποδομές ώστε να στηριχθεί η ζήτηση σε φυσικό αέριο σε στεριά και θάλασσα.