Μαθηματική προσομοίωση συστήματος επεξεργασίας στραγγιδίων μέσω νιτρωδοποίησης - απονιτρωδοποίησης - Ανδριανόπουλος, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 2015)
Στις μέρες μας, η συνεχώς αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, έχει καταστήσει αναγκαία την υιοθέτηση αυστηρών κριτηρίων λειτουργίας και εκροής στις μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση του φαινομένου της μερικής νιτροποίησης ή αλλιώς νιτρωδοποίησης, και της απονιτρωδοποίησης, σε αντιδραστήρα εναλλασσόμενης λειτουργίας (SBR), χρησιμοποιώντας μαθηματική προσομοίωση. Για το σκοπό αυτό έγινε επέκταση του μαθηματικού μοντέλου ASM1 της IAWQ, ώστε να περιγράφονται αναλυτικά και τα δύο στάδια της διαδικασίας της νιτροποίησης. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια να αναχαιτιστεί η ανάπτυξη των βακτηρίων που οξειδώνουν τα νιτρώδη (ΝΟΒ) και να ευνοηθεί η ανάπτυξη αυτών που οξειδώνουν το αμμωνιακό άζωτο (ΑΟΒ). Αυτό κατέστει δυνατόν μέσω ενός υπομοντέλου αναχαίτισης που σχετίζεται με την ελεύθερη αμμωνία, όπου σε ορισμένες συγκεντρώσεις, ενεργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη των ΝΟΒ βακτηρίων. Λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ ΑΟΒ και ΝΟΒ βακτηρίων, η αναχαίτιση των ΝΟΒ, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της διαδικασίας της νιτρωδοποίησης. Η εφαρμογή του μοντέλου, ρυθμίστηκε και επαληθεύτηκε με βάση πειραματικά αποτελέσματα από εργαστηριακής κλίμακας σύστημα. Η ρύθμιση έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε τα αποτελέσματα των εφαρμογών του προγράμματος, να προσεγγίζουν με πολύ μεγάλη ακρίβεια τα πειραματικά αποτελέσματα.