Μελέτη Ακτινοευαισθησίας Καρκινικής Σειράς Α431 με χρήση έξι (6) νέων κιναζολινικών παραγώγων - Δέλλιος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2015)
Περίπου 50% των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο θα υποστούν ακτινοθεραπεία κάποιας μορφής, είτε αποκλειστικά είτε σε συνεργασία με χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Για ορισμένους καρκίνους, τα ποσοστά επιβίωσης του ασθενή μετά την ακτινοθεραπεία είναι αρκετά υψηλά (για παράδειγμα στον καρκίνο του λάρυγγα σε πρώιμη μορφή και στον καρκίνο του πνεύμονα). Αντίθετα, για πολλά άλλα είδη καρκίνων, τα ποσοστά επιβίωσης του ασθενή μετά την ακτινοθεραπεία παραμένουν πολύ χαμηλά (για παράδειγμα στο γλοιωβλάστωμα ή σε προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα). Συνεπώς κάθε βελτίωση στην αποδοτικότητα της ακτινοθεραπείας θα έχει όφελος σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών. Οι ασθενείς των οποίων οι όγκοι χαρακτηρίζονται από υπερέκφραση του υποδοχέα του αυξητικού παράγοντα EGF (EGFR) δεν ανταποκρίνονται καλά στην ακτινοθεραπεία. Οι κιναζολίνες, μόρια αναστολείς των σηματοδοτικών μονοπατιών του EGFR, που χρησιμοποιούνται και ως αντικαρκινικά φάρμακα, είναι γνωστό από την βιβλιογραφία ότι αυξάνουν την ακτινοευαισθησία των κυττάρων που υπερεκφράζουν τον υποδοχέα. Στο ΕΚΕΦΕ «Δ» έχουν συντεθεί και χαρακτηριστεί χημικά πολλά νέα παράγωγα κιναζολινών με απώτερο στόχο την διάγνωση και θεραπεία καρκίνων που υπερεκφράζουν τον EGFR. Στην παρούσα εργασία, παρουσιάζουμε μέρος της βιολογικής αξιολόγησης πέντε νέων παραγώγων των κιναζολινών. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει την δοκιμασία της κυτταροτοξικότητας που επιτρέπει τον υπολογισμό της συγκέντρωσης του φαρμάκου, η οποία αναστέλλει το 50% της κυτταρικής επιβίωσης, καθώς και δοκιμασία ακτινοευαισθητοποίησης της ανθεκτικής κυτταρικής σειράς Α431.