Εξελιγμένες θεωρίες δοκού στη μητρωϊκή ανάλυση ραβδωτών φορέων - Καπασακάλης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την επιρροή των στρεπτικών και διατμητικών στρεβλώσεων στη μητρωική ανάλυση ραβδωτών φορέων, προσπαθώντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα των παραμορφώσεων αυτών στον υπολογισμό των κινηματικών, εντατικών και τασικών μεγεθών της ράβδου. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό κρίθηκε απαραίτητο η διπλωματική αυτή να έχει την εξής δομή: • Κεφάλαιο1: Στοιχεία θεωρίας ελαστικότητας. Επεξηγείται η θεωρία ελαστικότητας στον βαθμό που είναι αναγκαίο προκειμένου στη συνέχεια να γίνει αντιληπτή η θεωρία στρέψης και διάτμησης. • Κεφάλαιο2: Διατμητικές παραμορφώσεις στο χωρικό στοιχείο δοκού – Ομοιόμορφη διάτμηση. Αναλύεται η θεωρία Ομοιόμορφης διάτμησης εφαρμοσμένη στη μητρωική ανάλυση ραβδωτών φορέων. • Κεφάλαιο3: Ανομοιόμορφη στρέψη ράβδου. Αναλύεται η θεωρία Ανομοιόμορφης στρέψης εφαρμοσμένη στη μητρωική ανάλυση ραβδωτών φορέων. • Κεφάλαιο4: Ανομοιόμορφη διάτμηση. Αναλύεται η θεωρία Ανομοιόμορφης διάτμησης εφαρμοσμένη στη μητρωική ανάλυση ραβδωτών φορέων. • Κεφάλαιο5: Γενικευμένη Σρέβλωση. Παρουσιάζεται η θεωρία Γενικευμένης στρέβλωσης εφαρμοσμένη στη μητρωική ανάλυση ραβδωτών φορέων. • Κεφάλαιο6: Αριθμητικό παράδειγμα μέρος ‘Α : χωρικό πλαίσιο κοίλης ορθογωνικής διατομής. Παρουσιάζεται χωρικό πλαίσιο και επιλύεται με τις προαναφερθείσες μεθόδους, με την θεωρία δοκού Euler-Bernoulli καθώς και με την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων η οποία έγινε στο λογισμικό FEMAP_NASTRAN, και γίνεται σύγκριση στα κινηματικά, εντατικά και τασικά μεγέθη του φορέα. • Κεφάλαιο7: Αριθμητικό παράδειγμα μέρος ΄Β : καμπύλη γέφυρα κιβωτιοειδούς διατομής. Παρουσιάζεται καμπύλη γέφυρα και επιλύεται με τις προαναφερθείσες μεθόδους, με την θεωρία δοκού Euler-Bernoulli καθώς και με την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων η οποία έγινε στο λογισμικό FEMAP_NASTRAN, και γίνεται σύγκριση στα κινηματικά, εντατικά και τασικά μεγέθη του φορέα.