Διερεύνηση της κυκλοφοριακής συμπεριφοράς του οδηγού με χρήση των διαγνωστικών στοιχείων του οχήματος - Σαπλαούρας, Ευστράτιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2015)
Στόχος της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η διερεύνηση της κυκλοφοριακής συμπεριφοράς του οδηγού με χρήση των διαγνωστικών στοιχείων (OBD) του οχήματος. Αξιοποιήθηκε μεγάλος αριθμός δεδομένων που καταγράφονταν ανά δευτερόλεπτο και αφορούσαν στην ακριβή θέση του οχήματος, στην ταχύτητά του, στα σημεία όπου ο οδηγός πραγματοποιούσε απότομη αλλαγή ταχύτητας ή απότομο ελιγμό (events), στην κατανάλωση καυσίμων, κτλ. Αναπτύχθηκαν μαθηματικά στατιστικά μοντέλα γραμμικής και διωνυμικής λογιστικής παλινδρόμησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της υπέρβασης του ανώτατου ορίου ταχύτητας και της απότομης συμπεριφοράς του οδηγού στην κυκλοφορία, με τα μεγέθη όμως να είναι δυσανάλογα, καθώς επίσης και αύξηση της ταχύτητας των οδηγών τις επικίνδυνες ώρες (00:00 – 04:00).