Οπτικοακουστική σύνθεση φωνής με χρήση κρυφών μαρκοβιανών μοντέλων - Φιλντίσης, Παναγιώτης Παρασκευάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Σημάτων, Ελέγχου και Ρομποτικής, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται ένα πλήρες οπτικοακουστικό σύστημα σύνθεσης φωνής για την Ελληνική γλώσσα. Κατά την υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος αντλούνται τεχνικές από διάφορους επιστημονικούς τομείς όπως η Μηχανική Μάθηση, η Επεξεργασία Σημάτων, και η Όραση Υπολογιστών. Εκκινώντας με την εισαγωγή, παρουσιάζουμε την ιστορική αναδρομή και τις σημαντικότερες μεθόδους για την υλοποίηση ενός οπτικοακουστικού συνθέτη φωνής. Εν συνεχεία, στα επόμενα κεφάλαια παρουσιάζεται η απαραίτητη θεωρητική ανάλυση για την υλοποίηση του οπτικοακουστικού συστήματος σύνθεσης φωνής, παράλληλα με τα πειραματικά αποτελέσματα που λήφθηκαν κατά την υλοποίηση και αξιολόγηση του συστήματος. Η αξιολόγηση του συστήματος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική τόσο για την παραγόμενη ομιλία, όσο και για την παραγόμενη εικονοσειρά, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την μετέπειτα εξέλιξη του συστήματος σε εφαρμογές όπως η συναισθηματική οπτικοακουστική σύνθεσης φωνής, μια πρώτη προσέγγιση και αξιολόγηση της οποίας κάνουμε στο τελευταίο Κεφάλαιο.