Μελέτη του πεδίου φθοράς πλακιδίου επενδεδυμένου σκληρομετάλλου κατά την τόρνευση χάλυβα σε υψηλές ταχύτητες - Ρουπακιάς, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών, 2015)
Διερευνούμε τη συσχέτιση μεταξύ της διακύμανσης των δυνάμεων κοπής και της επέκτασης του πεδίου φθοράς κατά την κατεργασία χάλυβα St37 με εργαλείο επενδεδυμένου σκληρομετάλλου. Η διερεύνηση εκτείνεται σε τέσσερεις ταχύτητες κοπής 160m/min, 200m/min, 225m/min και 250m/min ενώ η πρόωση (0.8mm/rev) και το βάθος κοπής (0.5mm) διατηρούνται σταθερά. Σε όλη τη διάρκεια του πειράματος χρησιμοποιείται υγρό κοπής. Μετά την εξαγωγή και την επεξεργασία των πειραματικών ευρημάτων καταλήγουμε στο ότι το πεδίο φθοράς δεν είναι αξιόπιστη ένδειξη για την εκτίμηση της διάρκειας ζωής του εργαλείου στις υψηλές ταχύτητες τόρνευσης καθώς το εργαλείο αστοχεί καταστροφικά πριν το πεδίο φθοράς φτάσει τις συνιστώμενες κατά τα διεθνή πρότυπα τιμές. Πάραυτα, για τις μεσαίες ταχύτητες έως και 200m/min φαίνεται σαφής τάση της αύξησης των δυνάμεων της κοπής να ακολουθεί την επέκταση του πεδίου φθοράς έως και αμέσως πριν το τέλος της ζωής του εργαλείου.