Ο πύργος της Νέας Μονής Χίου: μελέτη στατικής αποκατάστασης - Δουρίδα, Αναστασία (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2014)
Αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι η διερεύνηση της στατική επάρκειας και η προσπάθεια να αποκασταθεί στατικά ο Πύργος της Νέας Μονής Χίου. Ο Πύργος αυτός, ήταν σημαντικό στοιχείο της οχύρωσης του μοναστηριού. Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της 4ης Απριλίου του 1881 στέκει στο μισό του ύψος, παραμελημένος για περισσότερα από 120 χρόνια. Ένα βαρύ ορθογωνικό κτίριο, απογυμνωμένο από τα περισσότερα χαρακτηριστικά του, με πολλά κρυμμένα μυστικά, που μας καλεί να αποκρυπτογραφήσουμε τις κατασκευαστικές και οχυρωματικές τεχνικές του Βυζαντίου