Διερεύνηση προβλημάτων λυγισμού μονόστρωτων δικτυωτών θόλων - Κουταλιανός, Στέφανος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2015)
Ένας μελετητής που σχεδιάζει ένα δικτυωτό κέλυφος και στη συνέχεια καλείται να υπολογίσει την αντοχή του βασίζεται σε μία μεθοδολογία βήμα προς βήμα. Στο σχεδιασμό πρέπει να ληφθούν υπόψη σημαντικοί συντελεστές που έχουν να κάνουν με τη γεωμετρία και την εμφάνιση του τελικού αποτελέσματος. Για παράδειγμα, κατά το σχεδιασμό ορίζεται ο τύπος του κελύφους, οι συνοριακές συνθήκες, ο τρόπος κατανομής τον φορτίων, ο τρόπος σύνδεσης και άλλοι επιμέρους συντελεστές, ώστε να γίνει σωστά η μοντελοποίηση του φορέα και η ανάλυση που ακολουθεί να μπορεί να παρουσιάσει τα επακριβή αποτελέσματα για το κέλυφος που μελετάται. Στην παρούσα διπλωματική εργασία ελέγχεται η απόκριση του σφαιρικού δικτυωτού κελύφους για ομοιόμορφη κατανομή της φόρτισης στους κόμβους του κελύφους, χωρίς να γίνεται η τήρηση των ορίων ασφαλείας που θέτει ο Ευρωκώδικας 1 για στατικά (ανομοιόμορφη κατανομή φόρτισης, θερμικά φορτία και φορτία ανέμου) και δυναμικά (σεισμός) φορτία που δρουν στο κέλυφος. Κυρίως γίνεται μία αναλυτική παρουσίαση και επεξήγηση των παραμέτρων που αφορούν τη γεωμετρία του σφαιρικού κελύφους και των σχέσεων που επηρεάζουν το φορτίο λυγισμού. Έτσι, επιλέγονται κατάλληλα οι παράμετροι που είναι απαραίτητοι για την ανάλυση. Μέσω των αναλύσεων παρατηρείται ότι ο βαθμός επιρροής του μέτρου της καθολικής ατέλειας είναι πιο σημαντικός για κελύφη με άκαμπτες παρά για κελύφη με αρθρωτές συνδέσεις. Επιπλέον διατυπώνεται ξεκάθαρα πως οι άκαμπτες συνδέσεις δημιουργούν ένα πιο δύσκαμπτο φορέα και η δυσκαμψία αυτή απεικονίζεται στα φορτία λυγισμού, καθώς είναι αρκετά μεγαλύτερα σε σχέση με τον άλλο τύπο σύνδεσης. Ο τρόπος σύνδεσης μεταβάλλει και το μηχανισμό αστοχίας, αφού στις δύο περιπτώσεις το σφαιρικό κέλυφος με τα ίδια χαρακτηριστικά, αποκρίνεται διαφορετικά. Στις αναλύσεις φαίνεται ότι για ρηχά αρθρωτά κελύφη, αποτελούμενα από μέλη με μικρή λυγηρότητα, η ποιότητα του χάλυβα δε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο γιατί δεν εκδηλώνεται διαρροή του υλικού. Οι μηχανισμοί αστοχίας που είναι εφικτοί να παρουσιαστούν από ένα μονόστρωτο σφαιρικό κέλυφος είναι ο ακαριαίος λυγισμός (καθολικός ή τοπικός), ο λυγισμός Euler σε ένα μεμονωμένο μέλος του κελύφους και η αστοχία του υλικού. Τέλος, στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας διενεργείται προσπάθεια για να εκδηλωθούν όλοι οι μηχανισμοί αστοχίας για μία διατομή, έτσι ώστε να φανεί η αλληλεπίδρασή τους.