Διερεύνηση των μεθόδων συμπύκνωσης στο εργαστήριο μέσω της τεχνικής ανάλυσης ψηφιακής εικόνας - Πανουργιάς, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής. Εργαστήριο Οδοποιίας, 2015)
H δυνατότητα προσομοίωσης της επιτόπου συμπύκνωσης των ασφαλτομιγμάτων στο έργο μέσω της συμπύκνωσης στο εργαστήριο καθιστά απαραίτητη την αναζήτηση της εργαστηριακής μεθόδου που επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συγκριτική αξιολόγηση των διαφόρων εργαστηριακών μεθόδων και της επιτόπου συμπύκνωσης μπορεί πλέον να επιτευχθεί με σύγχρονες τεχνικές που επικεντρώνονται στην εσωτερική δομή των μιγμάτων. Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιείται η τεχνική ανάλυσης δισδιάστατων ψηφιακών εικόνων δοκιμίων συμπυκνωμένων με τις μεθόδους Marshall και με κύλινδρο (τύπου Roller compactor), καθώς και πυρήνων οδοστρώματος με σκοπό τη μελέτη της εσωτερικής τους δομής, η οποία εκφράζεται με τα σημεία επαφής, τον προσανατολισμό και τον διαχωρισμό των αδρανών των ασφαλτομιγμάτων. Στο πλαίσιο αυτό μελετήθηκε η επίδραση διαφορετικών μεταβλητών παραμέτρων των δύο εργαστηριακών μεθόδων και έγινε αναζήτηση της μεθόδου και του συνδυασμού παραμέτρων που προσεγγίζουν τις συνθήκες της επιτόπου συμπύκνωσης. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι η εσωτερική δομή επηρεάζεται από τις μεταβολές των παραμέτρων της εργαστηριακής συμπύκνωσης. Από τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ των εργαστηριακών μεθόδων και της επιτόπου συμπύκνωσης προέκυψε ότι η συμπύκνωση με κύλινδρο προσεγγίζει καλύτερα την εσωτερική δομή των μιγμάτων στο έργο.