Βιώσιμη κινητικότητα στο Δήμο Ζωγράφου - Θεοδόσης-Κοντός, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει τίτλο «Βιώσιμη κινητικότητα στο Δήμο Ζωγράφου. Μελέτη περίπτωσης: η σύνδεση του κέντρου του Δήμου με την Πολυτεχνειούπολη». Η ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας είναι μία επιτακτική ανάγκη, και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία και την εξυπηρέτηση των αστικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στις ελληνικές πόλεις όπου οι περιορισμοί που προκύπτουν από την πυκνή δόμηση, το άναρχο οδικό δίκτυο και την τοπογραφία δυσχεραίνουν τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, και ταυτόχρονα επιβαρύνονται από τις οχλήσεις που αυτή παράγει. Στηριζόμενη στη διεθνή εμπειρία και σε επιτυχημένα παραδείγματα σχεδιασμού του δημόσιου χώρου με βάση τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και έχοντας ως βάση τις κατατεθειμένες προτάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για την οργάνωση του χώρου στο δήμο Ζωγράφου, αυτή η εργασία προτείνει παρεμβάσεις στην οργάνωση των μετακινήσεων στην περιοχή. Με κεντρικό άξονα την εγκατάσταση τριών σταθμών της νέας γραμμής 4 του μετρό στο δήμο Ζωγράφου και την αλλαγή στο συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης που αυτή θα προκαλέσει, διερευνώνται και αξιολογούνται κατ’ αρχήν τα χαρακτηριστικά της υφιστάμενης κατάστασης του δήμου και στη συνέχεια της περιοχής της μελέτης περίπτωσης – των εγκαταστάσεων του ΕΜΠ στου Ζωγράφου,της λεγόμενης Πολυτεχνειούπολης. Στη συνέχεια, προτείνεται η οργάνωση των μετακινήσεων από το κέντρο του δήμου προς την Πολυτεχνειούπολη και αντίστροφα, με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την ευχάριστη και ασφαλή μετακίνηση όλων των τύπων μετακινούμενων αλλά κυρίως αυτών που επιλέγουν ήπιους τρόπους μετακίνησης τόσο ως επισκέπτες όσο και ως μόνιμοι κάτοικοι. Παρόλο που οι προτάσεις που αναπτύσσονται μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν συνολικό χαρακτήρα, κυριαρχεί η πεποίθηση ότι μπορούν να αλλάξουν πραγματικά την ποιότητα του αστικού χώρου και μαζί με αυτόν της καθημερινής ζωής στην πόλη. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος της παρούσας εργασίας, καθώς ζητούμενο δεν αποτελεί μόνο η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης αλλά κυρίως η ανάδειξη μιας λογικής που θα προτάσσει την ήπια ανάπλαση στην κλίμακα της γειτονιάς η οποία να μπορεί να εξελιχθεί και να επεκταθεί σε ολόκληρη την πόλη.