Ο Πύργος της Νέας Μονής Χίου - Πλακωτάρης, Ισίδωρος (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2014)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί ο οχυρωματικός πύργος του μοναστηριακού συγκροτήματος της Νέας Μονής Χίου. Η εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ΔΠΜΣ «Προστασία Μνημείων» της Α’ κατεύθυνσης: Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων, μεταξύ του μήνα Μαρτίου του 2013 και του Ιανουαρίου του 2014. Η μελέτη αφορά την αποτύπωση του, ημιερειπωμένου σήμερα, κτίσματος καθώς και των γύρω κελιών που προσαρτήθηκαν σε μεταγενέστερες, της αρχικής κατασκευής του πύργου, περιόδους. Καθώς οι ιστορικές αναφορές είναι ελάχιστες, γίνεται προσπάθεια χρονολογικής κατάταξης του μνημείου και τεκμηρίωσης της μορφής του και των επεμβάσεων που υπέστη στην πορεία του μέσα στον χρόνο. Γίνεται ακόμη προσπάθεια σύγκρισης του οχυρωματικού και κατασκευαστικού του χαρακτήρα σε σχέση με άλλες οχυρώσεις στο νησί της Χίου αλλά και αντίστοιχων μοναστηριακών πύργων στο Άγιον Όρος. Τέλος, η παρούσα μελέτη απασχολείται με την καταγραφή και ερμηνεία των βλαβών που παρουσιάζει σήμερα το κτίριο καθώς και την πρόταση στερέωσης και χρήσης του μνημείου. Με βασικό στόχο να διατηρηθεί το κτίσμα στην σημερινή του κατάσταση, επιχειρείται να δοθεί κάποιου είδους μεθοδολογία αντιμετώπισης των φθορών έτσι ώστε να μην έχουμε επιπλέον απώλεια της ιστορικής κατασκευής και να καταστεί επισκέψιμο παραλαμβάνοντας ήπιες χρήσεις.