Βελτιστοποίηση του εθνικού ενεργειακού μείγματος παραγωγής με την χρήση Εξελικτικών Στρατηγικών και στοχαστικής ταξινόμησης. - Βρυώνης, Κωνσταντίνος Γ. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2015)
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η εφαρμογή εξελικτικών στρατηγικών και στοχαστικής ταξινόμησης (ISRES) για την βελτιστοποίηση του εθνικού μείγματος παραγωγής ενέργειας. Η αναζήτηση του βέλτιστου σχεδίου επέκτασης της ηλεκτροπαραγωγής είναι μείζονος σημασίας για τους σχεδιαστές του δικτύου, την πολιτεία, τους οικονομικούς αναλυτές και τους ερευνητές. Το ποσοστό συμβολής των τεχνολογιών και τα αντίστοιχα κόστη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνουν την τελική τιμή αγοράς από τους προμηθευτές και αντίστοιχα την τελική τιμή πώλησης στους καταναλωτές. Τροποποιείται ένα ήδη υπάρχον μοντέλο έτσι ώστε να απεικονίζει την ενεργειακή αγορά της Ελλάδας. Σε αυτό προστίθενται οι διαθέσιμες τεχνολογίες προς εκμετάλλευση και εισάγονται τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς όπου γίνεται χρήση στοχαστικής διαδικασίας γεωμετρικής κίνησης Brown για την δημιουργία προβλέψεων. Εντάσσονται μια σειρά από περιορισμοί όσο αφορά την Ελληνική ενεργειακή αγορά λαμβάνοντας υπόψιν τους στόχους που έχουν τεθεί από τα σχέδια NREAP και ΕΣΣ για τα έτη 2020 και 2050 αντίστοιχα. Η λύση που επιδιώκεται αποτελεί μια σειρά από παραγγελίες εγκατάστασης ισχύος έτσι ώστε αυτή να αποτελείται από τα βέλτιστα από οικονομικής φύσης βήματα για επίτευξη των στόχων αυτών. Η μελέτη εμπεριέχει παρουσίαση και εφαρμογή της μεθόδου των εξελικτικών στρατηγικών και των μηχανισμών που χρησιμοποιεί, της μεθόδου χειρισμού περιορισμών της στοχαστικής ταξινόμησης, καθώς και των πλεονεκτημάτων που εμφανίζει κατά την διάρκεια μιας διαδικασίας βελτιστοποίησης, και εφαρμογής αυτών όπως υλοποιούνται στην μέθοδο ISRES. Εξάγονται συμπεράσματα ως προς το βέλτιστο μείγμα παραγωγής αλλά και την μελλοντική διαμόρφωση της SMP αφού αυτή λαμβάνει μέρος στην διαδικασία του προγραμματισμού. Τέλος αναλύεται η καταλληλότητα χρήσης της μεθόδου ISRES σε ένα GEP.