Μελέτη του χρόνου καθυστέρησης ανάφλεξης των βασικών συστατικών του φυσικού αερίου - Δρυμωνίτης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ετερογενών Μειγμάτων και Συστημάτων Καύσης, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε ο χρόνος καθυστέρησης ανάφλεξης μιγμάτων των τριών βασικών συστατικών του φυσικού αερίου: του Μεθανίου (CH4), του Αιθανίου (C2H6) και του Προπανίου (C3H8). Πειραματικά δεδομένα που προέκυψαν σε σωλήνα κρουστικού κύματος (ST) και μηχανή ταχείας συμπίεσης (RCM) χρησιμοποιήθηκαν για τη σύγκριση με τρία μοντέλα αναλυτικής χημικής κινητικής. Η χρήση των μοντέλων αυτών είναι αναγκαία για τη διεξαγωγή μελετών εναλλαξιμότητας καυσίμων σε πρακτικές εφαρμογές ( Αεριοστρόβιλοι και ΜΕΚ). Η μελέτη κάλυψε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών λειτουργίας: πίεση, στοιχειομετρία και αραίωση μίγματος. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και του λογαρίθμου των χρόνων καθυστέρησης ανάφλεξης. Επίσης, αναδεικνύουν τη σημασία χρήσης αναλυτικής χημικής κινητικής και, εν γένει, δείχνουν ότι ο χρόνος καθυστέρησης ανάφλεξης μειώνεται με την προσθήκη υδρογόνου στο εκάστοτε μίγμα και την αύξηση της πίεσης.