Δυνατότητες τρισδιάστατης μοντελοποίησης με χρήση του προτύπου CityGML - Φλώρος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής αποτελεί η ολοκληρωμένη δημιουργία ενός τρισδιάστατου ψηφιακού μοντέλου που απεικονίζει ένα κτήριο στην Ηλιούπολη Αττικής, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για κτηματολογικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα οι χρήσεις γης και η εκτίμηση αξιών των ακινήτων. Το συγκεκριμένο κτήριο επιλέχθηκε διότι υπήρχε εύκολη πρόσβαση στα αρχιτεκτονικά και τοπογραφικά σχέδια του, αλλά και για την ποικιλομορφία των χρήσεων γης σε κάθε ένα από αυτά. Αρχικά, παρουσιάζεται μια εισαγωγή για την περιγραφή του 3D Κτηματολογίου και την ραγδαία έρευνα και εξέλιξη του σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακολουθεί μία σύντομη αναφορά σε διαφορετικές τεχνικές μοντελοποίησης που χρησιμοποιούνται με μία συνοπτική ανάλυση των χαρακτηριστικών τους. Τέλος, γίνεται μία βασική περιγραφή του προτύπου CityGML, καθώς και των 2 βασικών λογισμικών που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία του μοντέλου. Στο επόμενο κεφάλαιο, δίνεται έμφαση στην περιγραφή του προτύπου του CityGML. Αναφέρονται λεπτομερώς οι αρχές δόμησης του, καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του, απαραίτητες για την κατανόηση και την ορθή δημιουργία του μοντέλου. Ακολουθεί η περιγραφή της δημιουργίας του τρισδιάστατου μοντέλου. Αρχικά, γίνεται μία αναφορά στον τρόπο επιλογής της συγκεκριμένης τεχνικής μοντελοποίησης. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται και εξηγείται η διαδικασία δημιουργίας του μοντέλου και η μετατροπή του σε συμβατή μορφή του CityGML.Τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι το Trimble SketchUP 2015 για την αρχική σχεδίαση και το FME Desktop Manager, για τη μετατροπή, η λειτουργία των οποίων αναλύεται πλήρως. Κατόπιν, παρουσιάζεται η σύνδεση του μοντέλου με τη βάση δεδομένων του CityGML, η παρουσίαση της κατανομής των δεδομένων μέσα σε αυτή, καθώς και η επεξεργασία τους. Διατυπώνονται SQL ερωτήματα και τα δεδομένα τα οποία εξάγονται, οπτικοποιούνται και παρουσιάζονται. Τέλος, αναλύονται τα αποτελέσματα τις διαδικάσιας και διατυπώνονται σκέψεις για μελλοντική έρευνα